Zondag 29/01/2023

OpinieSophie Van Reeth

Delphine Lecompte, U bent geen Nabokov en het gaat niet over een fictieve Lolita

Delphine Lecompte. Beeld Geert Van de Velde
Delphine Lecompte.Beeld Geert Van de Velde

Sophie Van Reeth is de auteur van Genoeg Gezwegen en communicatiecoördinator bij PUNT. vzw

Sophie Van Reeth

Het is vermoeiend om om de zoveel tijd te moeten lezen welke verkrachter, pedofiel of andere bekende seksdelinquent er volgens Delphine Lecompte nu weer ten onrechte in een negatief daglicht wordt gesteld (DM 13/8). Is het nodig dat er om de zoveel tijd collectieve razernij is tegenover de enkeling die men hierop weet te betrappen? Ze heeft een punt wanneer ze meent dat het demoniseren van foute seksuele gevoelens niet helpt. Kindermisbruik gaat de wereld niet uit geholpen worden aan de hand van boze Tweets en Facebookstatussen, hoe graag we dat ook zouden willen. Er zijn evenwel manieren om zware onderwerpen zoals dit bespreekbaar te maken. Laat dat nu net zijn waar Lecompte toch grandioos de mist in gaat.

Sven van der Meulen heeft ervoor gezorgd dat een 51-jarige Vlaamse acteur met seksuele gevoelens tegenover minderjarigen nu niet meer mag werken in een omgeving met kinderen. Dat is in mijn ogen meer dan het ‘marginaliseren van een kwetsbare groep’. Het onderscheid tussen kinderen misbruiken en hierover fantaseren is uiteraard groot. Opscheppen op café over seks met 14-jarige jongens en het hypothetisch uitwisselen van eigen kind met ‘gelijkgezinden’ lijkt me echter een brug te ver, of die handelingen nu echt plaats hebben gevonden of niet. Noem mij dan maar de seksloze, moraliserende kwezel.

We hebben niet allemaal al eens gekeken naar een ‘5-jarig Roemeens bloemenverkoopstertje’ met het idee dat ze er ‘verrukkelijk’ uitzag. Jonge mensen zijn mooi. Jeugdigheid is eindeloos kostbaar in onze maatschappij, specifiek als het aankomt op onze absurde, Westerse schoonheidsidealen. Zo kunnen we ons allemaal wel de vraag stellen waar de hedendaagse obsessie met het verwijderen van lichaamsbeharing en de opmars van cosmetische ingrepen zoals labiaplastie op wijzen. Laat dit echter duidelijk zijn: er is een verschil tussen een maatschappelijk probleem bespreekbaar maken met het oog op preventie en bewust choquerende columns produceren. De vermeende erotische lading van kinderen proberen emuleren is al even nutteloos als de zogezegde schijnheilige, hypocriete keyboard warriors waar Lecompte zich tegen verzet.

Pedofiele gevoelens ervaren is inderdaad niet iets waar mensen voor kiezen. Het maakt ons waanzinnig oncomfortabel om hier bij stil te staan. Concrete cijfers hierover zijn heel moeilijk te vinden omdat het taboe heel groot is, maar volgens verschillende academische publicaties kampt ongeveer 1% van de mannelijke bevolking met pedofiele gevoelens. Dat klinkt misschien als weinig, maar alleen al in België zou dat betekenen dat er ongeveer 56 700 mannelijke pedofielen rondlopen. Op wereldschaal vertaalt zich dat naar iets minder van 40 miljoen. Er zijn zeker ook vrouwelijke pedofielen, maar hier is helaas nog veel minder over geweten.

Het punt dat ik met het aanhalen van deze cijfers wil bereiken, is dat pedofilie – hoe vies we er ons ook bij voelen – niet zeer uitzonderlijk is. Als we hier radicaal in worden en alle pedofielen de doodstraf zouden willen geven, zouden de cijfers genocidale proporties aannemen. Hoewel een pedofiele slachtpartij als muziek in de oren klinkt voor sommigen, lijkt het me verstandiger om constructievere manieren te zoeken om hiermee om te gaan. Daarom ben ik het ook niet eens met bepaalde politieke strekkingen die nu schijnbaar collectief naar buiten treden met populistische statements over pedofilie. Ga even van sociale media en herevalueer jullie partijprogramma’s als jullie het zo belangrijk vinden. Alleen met een beleid met oog voor daderpreventie raken we de kern van het probleem.

Als we mensen echt willen helpen en de wereld een veiligere plek willen maken voor zowel slachtoffers als potentiële daders, stel ik voor aan Delphine Lecompte dat ze haar barokke zinsconstructies voorbehoudt voor andere onderwerpen. Lezers die worstelen met seksuele gevoelens tegenover minderjarigen kunnen terecht bij “Stop It Now!”, de Belgische organisatie voor daderpreventie. Laat sensibiliseren over aan het middenveld, als dat het doel was – want Lecompte, u bent geen Nabokov, en het gaat niet over een fictieve Lolita. Fakkels en hooivorken gaan geen einde maken aan kindermisbruik, maar 8-jarigen omschrijven als verrukkelijk is polariserend, zinloos en ronduit wansmakelijk.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234