Dinsdag 22/10/2019
Stavros Kelepouris. Beeld DM

Standpunt

De woonbonus was niet meer te verdedigen

Stavros Kelepouris is journalist bij De Morgen.

Een eigen huis, een plek onder de zon: voor veel Vlamingen is het een vanzelfsprekendheid, een droom die integraal deel uitmaakt van het volwassen leven. Wie tussen de Vlaming en de baksteen in zijn maag komt, riskeert de rekening gepresenteerd te krijgen. 

Het afschaffen van de woonbonus is daarom een politiek riskante maatregel. Een die duizenden Vlamingen raakt in hun portefeuille. De snelheid waarmee dat gebeurt, zorgt bovendien voor luid gevloek. Op het einde van dit jaar al is het definitief finito met de woonbonus. Talloze Vlamingen die voorzichtig planden een woning te kopen, moeten hun financiële vooruitzichten nu bijstellen. Ter compensatie komt er een verlaging van de belastingen op de aankoop van de woning: die gaan één schamel percentje omlaag. Enkele duizenden euro’s nu in plaats van tienduizenden euro’s gespreid over pakweg twintig jaar. De rekening is snel gemaakt.

Opvallend is dat de maatregel niet eens in de verkiezingsprogramma’s stond van de partijen die de komende vijf jaar Vlaanderen gaan besturen. Sterker nog: op sociale media circuleert intussen een screenshot waaruit blijkt dat N-VA voor de verkiezingen de woonbonus net wou behouden.

Het doet in zekere zin denken aan de verhoging van de pensioenleeftijd die opeens opdook in het regeerakkoord van de federale regering-Michel. Ook daar kwam veel verzet tegen, en klonk zelfs het verwijt dat de kiezer bedrogen was.

Deugdelijk bestuur

Maar net als de verhoging van de pensioenleeftijd is de afschaffing van de woonbonus een voorbeeld van deugdelijk bestuur. Het zijn noodzakelijke hervormingen die op korte termijn pijn doen, maar met het oog op de toekomst toe te juichen zijn. Politieke partijen die kiezers tegen zich in het harnas durven jagen om Vlaanderen financieel gezond te houden, dat verdient lof.

De woonbonus was eenvoudigweg niet meer te verdedigen. Het was in feite een subsidie voor vermogenden geworden, die bovendien de huizenprijzen de hoogte in joeg. Dat geld kan beter besteed worden aan bijvoorbeeld publieke infrastructuur, het openbaar vervoer of ons sociaal vangnet. “Experts hebben in het verleden altijd gezegd dat die woonbonus een pervers systeem is dat moet verdwijnen, omdat het de prijzen op de woningmarkt hoog houdt”, zei ook minister-president Jan Jambon (N-VA) in De zevende dag.

Voor N-VA zou het misschien wel strategisch beter zijn om niet al te vaak met ‘experts’ te zwaaien. Voor je het weet vraagt iemand zich af waarom de partij dan categoriek weigert te luisteren naar de experts als het gaat over salariswagens (afschaffen) en de kilometerheffing voor personenwagens (invoeren). N-VA is niet de partij van de excuusallochtonen – zoals politieke tegenstanders wel eens beweren – maar wel van de excuusexperts. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234