Maandag 27/01/2020

Standpunt

De Wever zet niet als intellectueel de toon, maar als machthebber

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is opiniërend hoofdredacteur.

Het is in veel opzichten de week van Bart De Wever geweest. Na weken van weinig verheffend geduw volstond één flinke ruk aan het stuur vanwege de N-VA-voorzitter om de rechtse meerderheid weer op één lijn te krijgen. Zijn lijn.

De dominantie waarmee die macht wordt tentoongespreid is enigszins vernederend voor de collega's die zich een evenknie van meneer De Wever waanden. Voor leiders als Wouter Beke (CD&V) of premier Charles Michel (MR) moet het een ontnuchterende week zijn geweest.

Maar van wraakzucht schijnt geen sprake te zijn. In een paar interviews laat MR-voorzitter Olivier Chastel weten dat besturen met N-VA een topervaring is, die naar meer smaakt.

De race is nog lang en wie zich zegezeker waant, riskeert zegedronkenschap. Toch is het niet verboden om vast te stellen dat de politieke marktleider op dit moment zijn zaakjes dus goed voor elkaar heeft. Vooralsnog is er geen alternatief dat die positie duurzaam in het gedrang kan brengen. Niet op rechts, niet op links, niet in het centrum. Hetzelfde lijkt te gelden voor de situatie in Antwerpen, al kan ook daar nog veel gebeuren.

Als toetje is er dan ook nog de verkiezing van Bart De Wever, in deze krant, tot meest invloedrijke intellectueel van Vlaanderen. Niet de redactie maar een pluralistisch en divers panel legde de rangschikking vast. Voor de nummer 1-positie was niet bepaald een fotofinish nodig: ook hier heeft De Wever een grote voorsprong op het peloton.

Die 'bekroning' verrast en ze verrast niet. Ze verrast omdat Bart De Wever vandaag niet als een intellectueel de toon zet, maar wel als een soms brutale machthebber (zie boven) die zijn doelgroep vakkundig bespeelt. Alvast als 'intellectueel' was hijzelf vroeger beter (wat anderzijds voor een conservatief ook wel weer een consequente houding is).

Daarmee is meteen wel gezegd dat op de langere termijn van het voorbije decennium bekeken Bart De Wever zijn machtsbasis heeft gevormd door het publieke debat in Vlaanderen in een andere plooi te leggen. Een conservatievere, rechts-liberale, identitaire plooi.

Haast in zijn eentje heeft hij zo de cultuurstrijd in dit gewest doen kantelen. Voor of tegen, het is zijn gedachtegoed waartoe alle anderen zich moeten verhouden, ook nu hij nog bijna uitsluitend de taal van de macht spreekt. Dat is een tour de force waarvoor een breed spectrum hem erkenning geeft.

Tot slot een bescheiden coming-out. Mijn persoonlijke (en blijkbaar kansloze) nummer 1 was de Franstalige politicologe Chantal Mouffe, omwille van haar uiterst invloedrijke kijk op politiek als polariserende strijd. Ik stel met u vast dat de rest van spraakmakend Vlaanderen iemand verkoos die veel van haar heeft opgestoken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234