Dinsdag 15/10/2019

Standpunt

De Wever rond de tafel met sp.a: het is niet eens de scherpste bocht waar N-VA voor staat

Bart Eeckhout. Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Het is op een paar dagen na exact een jaar geleden dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) een persconferentie gaf, waarop hij, tot tranen toe bewogen, reageerde op wat hij als beschuldiging van belangenvermenging beschouwde. Verwekker van die hevige emoties was Tom Meeuws, lokaal voorzitter van sp.a. Hij had De Wever onder de neus gewreven dat projectontwikkelaars de vrije hand krijgen bij bouwprojecten als ze een zogenaamde ‘paaitaks’ betalen.

Nu zitten de heren De Wever en Meeuws collegiaal naast elkaar bij de start van de onderhandelingen over een nieuw stadsbestuur. Dat is op zich niks ongewoons in de politiek. Iedereen wint er na elke verkiezing zijn onbevlekte staat van maagdelijkheid terug.

Flinke bocht

Dat neemt niet weg dat de N-VA van Bart De Wever een flinke bocht dient in te zetten. Natuurlijk, hetzelfde geldt voor de sp.a, die haar kopman (dezelfde Tom Meeuws) voor de verkiezingen vermorzeld zag worden onder het verbale N-VA-geweld. Maar de socialisten hebben nog weinig keus. Na de zoveelste desastreuze stembusgang worden de kansen om te besturen almaar schaarser, terwijl in Antwerpen een oud machtsnetwerk verzorgd dient te worden. Dat verzacht de aandrang om principieel aan de kant te blijven staan.

Bij de N-VA ligt het anders. Een deel van haar enorme populariteit haalt de partij juist bij de claim dat ze ‘anders’ is, principiëler. Voor Bart De Wever was stad en land ontdoen van een zogenaamd ‘socialistisch juk’ een belangrijk principe en een sterk verkoopsargument. Dat valt nu weg.

Het is niet eens de scherpste haarspeldbocht waar de N-VA voor staat. In de federale regering nadert het moment om de knoop van het VN-migratiepact door te hakken. Er is in de Belgische politiek geen kwestie waar geen compromis voor te verzinnen valt, maar uiteindelijk komt het toch neer op één definiërend beeld: reist premier Charles Michel (MR) op 10 december namens België af naar Marrakech om het pact te ondersteunen, of niet?

Voorlopig neigen premier en regering sterk naar goedkeuring. Het zeer late verzet van de N-VA wordt zonder veel compassie afgewezen. Voor de N-VA zou de goedkeuring van het Pact een desastreuze impact kunnen hebben. De partij weet dat. Maar uitwegen zijn schaars. De regering opblazen, is ook een uiterst riskante gok.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen heeft de N-VA al een eerste waarschuwing gekregen. Op uiterst rechts is een oude concurrent weer tot leven gekust, mede door de harde en permanente N-VA-campagnetactiek. Een significante groep kiezers meent dat de partij te veel een traditionele machtspartij met een traditionele kloof tussen principes en beleid wordt. Dat zijn kiezers die niet per se vrolijk worden van acrobatie met bochten en salto’s.

Bart De Wever is al vaak – en vaak terecht – geprezen voor zijn strategisch inzicht. Als hij zijn partij zegevierend uit deze dubbele knoop weet te bevrijden, speelt hij werkelijk buiten categorie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234