Donderdag 02/02/2023
Peter Decuypere. Beeld Artur Eranosian
Peter Decuypere.Beeld Artur Eranosian

Opinie

De Wever en Francken zijn op weg naar een land waar ik niet zou willen wonen

Peter Decuypere is eventmarketeer, auteur van Holy Trinity Events en oprichter van I love Techno.

Peter Decuypere

Op Facebook mijd ik politieke uitspraken als de pest, maar nu vind ik dat het mijn morele plicht is om er toch eens een te doen.

Ik heb ooit een keer voor N-VA gestemd. Vooral omdat ik vond dat Bart De Wever een heel verstandig mens is. Buiten zijn ‘war on drugs’-verhaal zei hij soms echt wel verstandige en correct beredeneerde dingen. Hij zei dat op momenten waar anderen zwegen, of met een halfzacht en vooral heilloos verhaal aan kwamen draven waar niemand beter van werd.

De Wever! Eindelijk iemand die eens recht voor de raap dingen zei, waar ik het soms behoorlijk mee eens was. Maar macht maakt blijkbaar net iets te zeker. En gelukkig maar: want net in die waan van zekerheid, om niet te zeggen in die waan van onfeilbaarheid, tonen mensen het best vlot hun ware aard.

Gevaarlijk hardvochtig

Zo deed De Wever opeens die uitspraak over de (mede)verantwoordelijkheid van die vluchtende ouders van dat doodgeschoten kind. Ik was in shock, kreeg tranen in de ogen. Hoe kan je als papa zo’n uitspraak doen? Of gewoonweg verdragen? Hoe kun je, zelfs al is het vanuit de functie van verantwoordelijk politicus, zoiets zeggen? En dan zeker nog in die eerste dagen, meteen na de dood van dat kind? Hoe koud en gevaarlijk hardvochtig moet je dan niet zijn?

En nu is er dus zijn goeie partijgenoot Theo Francken. Over zijn asielbeleid kan ik weinig zeggen: ik heb daar geen compleet zicht op. Theo zegt wat velen denken, en hij voert een redelijk duidelijk beleid. Maar zijn post over die mannenlingerie, daar durf ik wel iets over te zeggen. Het is een schandelijke en gevaarlijke uitspraak van een man in een machtspositie, die verantwoordelijkheid draagt en invloed uitoefent. Ofwel is hij oerdom, ofwel weet hij dat zijn uitspraak het afkeuren van afwijkend gedrag net legitimeert. La Demence, een excentrieke homoclub in Brussel, meteen dicht!

Dat De Wever dan van zijn stoere partijgenoot zegt dat hij toch zijn eigen opinies mag hebben, kan ik van zo’n verstandig man moeilijk anders zien dan als een uitermate berekende uitspraak.

Kortom, De Wever en Francken samen uit de bocht, op weg naar een land waar ik niet graag zou willen wonen. Een land waar ze eerst mannenlingerie verkeerd vinden, om daarna, ergens op het eind van hun verhaal techno, hiphop en ja, waarom niet, ook electronic dance music en (de Zweedse dj, red.) Salvatore Ganacci maar niets te vinden.

Het voelt voor mij zeker niet als verkeerd aan om voor N-VA te hebben gestemd. Er is de voorbije jaren soms best een frisse wind, en bij momenten zelfs serieuze bries door de starre en verstarde machtsstructuren gegaan. Eenmaal aan de macht hebben sommige N-VA-politici ruimschoots de kans gehad om mij hun ware gelaat te tonen. Ze hebben die kans ook gegrepen, alsmaar feller roepend en, verblind door de macht, met steeds minder schrik om hun salonfähig masker te laten vallen.

Twijfelende zwakheid

Nu nog eens voor hen stemmen, zou betekenen dat ik willens en wetens kies voor voor bij momenten gevaarlijke mensen. Ik zou mijn stem geven aan verblinde zekerheidsdenkers, en zo in feite mijn eigen stem – die bij momenten gelukkig best zwaar afwijkt van het gedachtegoed van N-VA – inlever bij de verkeerde.

Niet minder vrijheid wil ik, maar meer. En 1968 indachtig wil ik l’imagination au pouvoir hoog in het vaandel voeren! Voor mijn part mag dan ook die geflipte lingerieverbeelding au pouvoir.

Verbeelding blijken ze bij N-VA tegenwoordig héél laag in hun leeuwenvaandel te voeren. Het alternatief voor De Wever, Francken en de zijnen? Geen idee. Want laat dat net de sterkte zijn van N-VA: de oeverloze, twijfelende zwakheid van de andere partijen.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234