Woensdag 03/06/2020

Standpunt

De wereld slaagt er maar niet in economische vooruitgang los te koppelen van broeikasgasuitstoot

Beeld DM

Barbara Debusschere is journalist bij De Morgen.

Je zou het niet denken bij dit weer, maar toch is de kans groot dat het ook deze zomer duizelingwekkend warm wordt. Vorige zomer vielen honderden doden door hittegolven, en het verband met de klimaatverandering is duidelijk. Dat toont een nieuwe studie.

Ook dit jaar zien meteorologen al tekenen van nieuwe hitterecords. In Finland is het 30 graden, in India 48 en in San Francisco 38. In Japan stierven zonet vijf mensen door een ongeziene hittegolf. Het illustreert hoe we door de klimaatverandering een nieuw tijdperk in rollen, met zowel ongezien warme, koude als natte dagen.

Ondertussen stijgt het energieverbruik uit fossiele brandstof en dus ook de CO2-uitstoot. Na een hoopgevende periode van stabiele uitstoot gaat die weer door het dak.

En dat heeft niet alleen te maken met economische groei en industrialisering in Azië. In zijn jaarlijks energierapport komt nota bene de oliereus British Petrol (BP) tot de ontnuchterende vaststelling dat er ook een vicieuze cirkel in gang lijkt gezet: door meer extreem weer, aangedreven door het ontregelde klimaatsysteem, gebruiken mensen alsmaar meer de airco of de verwarming, wat neerkomt op fiks meer CO2-uitstoot. En dus meer risico op extreem weer. Enzovoort.

Groeiende kloof

Experts vermoedden tot nu dat we vooral meer zouden gaan afkoelen en minder zouden gaan verwarmen, waardoor extremer weer de energieconsumptie min of meer in balans zou houden. Maar de gegevens over 2018 in het BP-rapport laten dus iets anders zien: extreem weer schiet alle kanten uit, en dat betekent zowel meer verwarming als meer verkoeling.

De analyse toont ook hoe de wereld er niet in slaagt economische vooruitgang los te koppelen van broeikasgasuitstoot. Ondanks de enorme toename van hernieuwbare energie. Ondanks de scherpere ambities van enkele landen, zoals nu ook Groot-Brittannië, dat tegen 2050 klimaatneutraal wil worden. En ondanks de bezorgdheid van burgers wereldwijd die uitzonderlijk luid klinkt. 

Of zoals de hoofdeconoom van BP het formuleert: “Er is een groeiende kloof tussen de steeds dwingender vraag om klimaatactie en het tempo van wat ondernomen wordt.”

Want er is veel sneller veel meer nodig om niet verstrikt te raken in nog meer vicieuze cirkels die de opwarming in stelling brengt.

Fatalisme

Het is begrijpelijk dat die situatie bij sommigen tot fatalisme leidt, zeker nu de klimaatpolitiek fiks verzwakt is. Het is ook begrijpelijk dat anderen zich overgeven aan woedend protest, zoals de activisten die plannen de luchthaven van Heathrow te  blokkeren. 

Wie ergens tussen beide uitersten blijft haperen, kan zich vastklampen aan nog een bevinding die uit het BP-rapport voortvloeit: meer dan ooit zijn wij het weer. Of je de airco deze zomer keihard, minder of niet opendraait maakt wel een verschil.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234