Woensdag 01/04/2020

Mensbrugghe

De week zoals ze had moeten zijn, volgens Tim F. Van der Mensbrugghe

Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

De berichtgeving stelt teleur. Wanneer journalisten alle feiten checken en elke uitspraak nuanceren, welk verhaal blijft er dan nog over? Het nieuws kan beter, veel beter. Daarom herschrijft Tim F. Van der Mensbrugghe wekelijks het nieuws, in een nieuwe column. Met andere woorden, de week zoals ze had kunnen - of moeten - zijn.

Maandag 13 oktober

Tweespalt in politiek correcte kerk door gewicht De Block

De politiek correcte kerk is in crisis. In Gent komen de bisschoppen van het Algemeen Beschaafde Denken bijeen voor spoedberaad. Wat moeten ze aan met het gewicht van Maggie De Block (Open Vld)? De rekkelijken vinden dat het moet kunnen dat VRT-journalist Tom Van de Weghe De Block ongeloofwaardig noemt als minister van Volksgezondheid omdat ze nu eenmaal een kolos is wier gelaatstrekken verloren gaan onder een dikke laag blubber. De preciezen willen echter van geen wijken weten en weigeren de vetzucht van een federaal minister bespreekbaar te maken.

"Als de omvang van iemands lichaam taboe blijft, kan er niemand gekwetst worden", meent Jozef De Witte van het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, het politiek correcte equivalent van de Romeinse Curie. "Laten we gewoon de walvis in de kamer negeren, dat is het veiligste. In het geniep kunnen we er wel een opmerking of twee over maken, maar laat ons zulke discussies alstublieft uit de openbaarheid houden."

De rekkelijken menen echter dat een gezond lichaam behoort tot de kern van het politiek correcte gedachtegoed. "Met haar lijf maakt De Block een politiek incorrect statement dat indruist tegen de biologische en vegetarische waarden van vele gelovigen binnen de politiek correcte gemeenschap", zegt een anonieme bisschop. "We moeten mee met onze tijd. De maatschappij staat steeds positiever tegenover zware uithalen naar liberale dikzakken."

Het debat raakt de essentie van het politiek correcte geloof. "Als we stellen dat het De Blocks eigen schuld niet is dat ze zo dik is, dan kunnen we haar als een kaaskroket in de slachtofferrol wentelen. Dat doen we graag", analyseert De Witte. "Maar wáár is ze dan het slachtoffer van? Van een genetisch defect misschien? Als we ons dergelijke vragen gaan stellen over Algerijnen, Marokkanen en andere volkeren zonder economische meerwaarde, begeven we ons op glad ijs. Daarom is het beter dat we gewoon van niets gebaren wanneer Maggie in de buurt is. We kijken beleefd de andere kant op"

Dinsdag 14 oktober

Sukkelende Bracke razend populair in Wallonië

Vlaams-nationalist Siegfried Bracke (N-VA) is sinds enkele dagen de populairste politicus in het zuiden van het land. Het aanhoudende gesukkel van de Kamervoorzitter in de debatten over het regeerakkoord heeft een golf van sympathie veroorzaakt onder de Walen. In Charleroi en Luik zijn er al gevallen gesignaleerd van 'Bracke-mania'.

"Wij herkennen ons in de manier waarop hij aanmoddert zonder uit zijn fouten te leren", legt Jérôme Dubois, een werkzoekende houthakker, uit. "Hij wil wel, maar kan niet. Dat is een beetje het levensverhaal van elke Waal die niet op de MR stemt. Siegfried heeft weinig economische meerwaarde en dankzij dat gebrek aan productiviteit verovert hij de harten van de niet-Brusselse Franstaligen. Hij doet ons denken aan André Flahaut."

Laurette Onkelinx (PS), die onder zachte dwang van de omstandigheden haar ministerambt moest inruilen voor een postje in de oppositie, zakt weg in de Waalse populariteitspoll. "Sinds ze minister af is, doet ze te hard haar best. Ze slooft zich uit en daar krijgen we de kriebels van", stelt Dubois. "Wij zijn geen lui volk, maar we houden wel van gezelligheid. Zoals de Vlamingen, maar dan in het Frans"

Woensdag 15 oktober

Theo F. (8) collaboreerde tijdens oorlogje

In haar dadendrang om Theo Francken (N-VA) aan de schandpaal te nagelen, heeft de PS nieuw bewijsmateriaal opgedolven over het aangebrande verleden van de staatssecretaris van Asiel en Migratie. Volgens verschillende bronnen heeft Francken als kleine jongen gecollaboreerd met de vijand tijdens een spelletje oorlog in Lubbeek, waar hij opgroeide.

"Theo stond met een soldaat van de vijandige troepen te konkelfoezen. Hij heeft gevoelige informatie over ons aanvalsplan prijsgegeven", herinnert Maurice Mestdagh zich. "In ruil daarvoor werd zijn denkbeeldige gezin niet verkracht en/of vermoord. Een lot dat onze denkbeeldige vrouwen wel moesten ondergaan! Ik heb er nog nachtmerries van."

"Door de loslippigheid van Theo zijn we in een hinderlaag gelopen", getuigt Gerolf Tavernier, toen tien jaar. "Het klopt dat we onze flanken onvoldoende hadden gedekt, maar was Theo wat stiller geweest, dan had de vijand nooit zo verwoestend kunnen uithalen. We hebben de strijd roemloos verloren. Nadien viel het de andere krijgsgevangen op dat Theo een voorkeursbehandeling kreeg. Dan weet je het wel. Waar was je eer, Theo?"

Maurice, toen negen jaar, voegt eraan toe dat Francken bottines droeg. "Nu ik erover nadenk, meen ik mij te herinneren dat ze er Duits uitzagen", zegt hij. "Ze klonken in ieder geval Duits als Theo ermee over straat marcheerde." Op basis van die nieuwe oude feiten eist de PS andermaal het ontslag van Theo Francken uit de regering-Michel. "Ooit moet je ons gedram toch wel eens beu worden en uit eigen beweging opstappen?", gooide Laurette Onkelinx het over een empathische boeg.

Beeld Tim F. Van der Mensbrugghe

Donderdag 16 oktober

Sint verdedigt economische meerwaarde Congolezen

Sinterklaas pikt het niet dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) beweerd heeft dat Congolese migranten geen economische meerwaarde hebben. "Over Algerijnen en Marokkanen kan hij gelijk hebben, maar over Congolezen kan ik hem uit eigen ervaring beslist tegenspreken", zegt de goedheiligman. "Mijnheer Francken heeft duidelijk geen ervaring met Congolese huisknechten."

De Turkse bisschop vertrouwt al eeuwenlang op negerslaven. "Het zijn goeie werkers", zegt de Sint. "Een beetje dommig, maar wel enthousiast. Altijd lachen. Hey, boykie, kom eens hier en toon je lach aan mijnheer de journalist."

"Ik ben geen racist", zegt de Sint. "Maar een blanke of Noord-Afrikaanse knecht zou ik niet zien zitten. Die kosten te veel en ze kennen het arbeidsrecht te goed. Mijn personeelsbeleid is gericht op positieve discriminatie, maar dat wordt steeds minder geapprecieerd. In Nederland proberen ze mij nu te dwingen om andersgekleurden aan te nemen."

Ook de Belgische politiek volgt de gecontesteerde bisschop met argusogen. Er doen geruchten de ronde dat de Vlaams-nationalistische excellenties Jan Jambon en Theo Francken vorig jaar gespot zijn op het verjaardagsfeestje van de racistische heilige.

Vrijdag 17 oktober

Stakers Delhaize kopen Cara Pils in Colruyt

Stakende personeelsleden van supermarktketen Delhaize zijn massaal Cara Pils gaan inslaan in de Colruyt. De directie van Delhaize is ontzet. "Dat de werknemers het werk neerleggen, tot daar. Het is immers geen pretje ontslagen te worden", begrijpt CEO Frans Muller. "Maar dat ze ostentatief met een blik Cara aan de ingang van onze winkels staan, vind ik er ver over. Dat past niet bij wat wij verwachten van ons personeel, ontslagen of niet."

Muller had liever gezien dat de stakers een blikje Stella Artois dronken of een glaasje Chileense wijn. "Dat sluit beter aan bij het imago dat wij als bedrijf willen uitstralen. Kwaliteit en smaakbeleving. Goed kopen, goed eten", argumenteert Muller. "Laat je inspireren door Delhaize. Wil je alles uit je Plus-kaart halen? Delhaize, alles wat je verlangt binnen je budget."

Sommige Colruytwinkels zaten snel door hun voorraad Cara Pils heen, zeker wanneer er in de buurt een Delhaize was waar gestaakt werd. "Stakingen bij de concurrentie hebben een economische meerwaarde", constateert CEO Jef Colruyt. "Cara is een ideaal pilsje om te protesteren tegen de directie van concurrerende bedrijven of tegen de maatregelen van de Monacoregering. Vindt u elders goedkoper buchtbier dat smaakt naar vervuild water, dan passen wij onze prijs onmiddellijk aan. Moet u echt alle promo's vergelijken? Hoeft niet, dat doen wij voor u. De werknemers van Delhaize moeten na hun ontslag niet ver zoeken naar het goedkoopste pintje."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234