Zaterdag 15/05/2021

ColumnJulie Cafmeyer

De VRT kan productie­budgetten geven aan de slachtoffers van De Pauw zodat deze vrouwen na de rechtszaak verder kunnen

Julie Cafmeyer. Beeld DM
Julie Cafmeyer.Beeld DM

Julie Cafmeyer is columnist.

Uit het onderzoek #overdegrens van De Morgen blijkt dat vrouwen vaak financieel geruïneerd uit een rechtszaak komen als ze iemand aanklagen voor seksueel grensoverschrijdend gedrag. De kosten voor advocaten en therapeuten lopen hoog op. Er wordt wel naar de slachtoffers – vaak vrouwen – geluisterd, maar ze worden niet verder ondersteund. Ze blijven dus een slachtoffer. Dat is een onderdrukkende dynamiek binnen een samenleving: een klacht maakt een vrouw niet per se sterker, vaak juist zwakker.

Voor de duidelijkheid: ik bewonder en moedig iedereen aan die de kracht vindt om een klacht in te dienen wegens seksueel misbruik. Toch heb ik ook begrip voor diegenen die geen klacht indienen. Ik begrijp slachtoffers die zwijgen omdat ze niets te winnen hebben bij een aanklacht. Dat is natuurlijk geen gezonde gedachte. Slachtoffers moeten juist worden aangemoedigd om te spreken.

Ik denk hierbij aan #MeToo, vrouwen die een klacht indienen tegen theaterbazen of regisseurs wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag. Ons land slaagt erin om brandjes te blussen, om naar deze vrouwen te luisteren en hen een klacht te laten indienen. Maar hoe worden zij ondersteund na een aanklacht? Wat echt zou helpen, is dat theaters of productiehuizen die in deze zaken verwikkeld zijn productiebudgetten aanbieden aan de slachtoffers. Met die budgetten kunnen deze vrouwelijke artiesten dan zichzelf en andere creatieven betalen om films, reeksen en theaterstukken te maken waarbij zij zich veilig voelen, maar bovenal: zelf hun verhalen kunnen vertellen. We hebben nood aan verhalen over seksualiteit vanuit een vrouwelijk standpunt. (Ik denk aan reeksen als Fleabag en I May Destroy You.) Vrouwen worden zo niet langer geframed als slachtoffers, maar als scheppers.

Heel concreet kan de VRT productiebudgetten geven aan de slachtoffers van de zaak-Bart De Pauw zodat deze vrouwen na de rechtszaak verder kunnen. Onze samenleving moet investeren in vrouwen en hen op krachtige posities zetten. Het is onrechtvaardig dat je als vrouw een klacht neerlegt en het risico neemt om er zwakker uit te komen. Hierdoor wordt de ongelijkheid tussen de seksen alleen maar bevestigd. Wie zwak is, blijft zwak, wie machtig is, blijft machtig.

Ik heb het niet alleen over slachtoffers binnen de culturele sector, maar binnen alle sectoren.

Steun vrouwen in een maatschappij. Een vrouw die vrij is, die creëert, die mee de wereld bepaalt, stelt een genereuze daad. Ze geeft een voorbeeld, ze wordt een rolmodel. Wellicht is dat ook het grootste taboe: een vrouw die geniet van haar kracht, een vrouw die weigert slachtoffer te zijn. Een vrouw die een risico neemt en daarvoor beloond wordt in plaats van gestraft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234