Woensdag 07/12/2022
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

De vrijheid die de feestjesbouwers van La Boum opeisen, is de lege, negatieve vrijheid van een verwend kind

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Bart Eeckhout

Het eerste weekend met de geopende terrassen en herstart van andere buitenactiviteiten verliep geheel zoals verwacht kon worden. Overal waar een uitbater vier stoelen rond een tafel zette, ging volk zitten om, desnoods in de regen, te genieten van dit merkwaardige symbool van herwonnen vrijheid. Alvast voor de getroffen horeca-sector brengt dat beeld goed nieuws: misschien zullen niet alle cafés en restaurants die in 2021 weer openen dezelfde zijn als degene die in 2020 sloten, maar de vraag naar een kroeg of een eethuis is niet plots verdwenen.

Wat ook liep zoals verwacht, is de overrompeling op sommige plekken, het ombuigen van regels en de provocatie met te grote groepen op te kleine pleinen. Volgens sommige lobbyisten zouden geopende terrassen dat soort bijeenkomsten verminderen en controleerbaar maken. Daar klopt dus alvast niets van. Nogmaals: wie kan daarover verbaasd zijn?

Je kunt boos worden op de enkele honderden deelnemers aan die onverantwoordelijke massabijeenkomsten. Je kunt hen de statistieken onder de neus duwen van de bezetting op de afdelingen intensieve zorg, die nu ook door hun leeftijdsgenoten bevolkt worden. Je kunt hen wijzen op het nog altijd hoge dagelijkse covidsterftecijfer en proberen hun aandeel in de toekomstige cijfers te berekenen. Maar verwacht niet dat iedereen vervolgens braaf in de pas zal lopen.

Ongecontroleerde massa-events zoals La Boum in Brussel brengen namelijk de zogenaamde freeriders bij elkaar. Bij elke collectieve actie is er een beperkte groep die meent dat als alle andere mensen zich aan de regels houden, zijzelf dat niet hoeven te doen: de feestjesbouwers in Elsene, de vaccinweigeraars... Het zou niet eens verbazen als die twee groepen grotendeels overlappen. Het collectieve voordeel door de verantwoordelijke opstelling van de anderen pikken ze zelf gratis mee.

Met grote, holle woorden over vrijheid proberen ze hun egoïstische gedrag te beargumenteren. Maar hun vrijheid is een lege, negatieve vrijheid. Een vrijheid zonder verantwoordelijkheid, zoals een zeurend, verwend kind ze opeist. Zij zijn de belastingontduikers van deze pandemie. Ook die hebben altijd praatjes zat over een falende overheid om hun eigen wangedrag goed te praten.

Wie de ernst van deze nog altijd voortdurende gezondheidscrisis goed inschat, kan niet vrolijk worden van de beelden van avondlijke uitspattingen. Maar laten we deze lui niet de eer gunnen om de koers van het beleid te bepalen. Met de heropening van de terrassen namen de regeringen een flink risico. Dat valt te verantwoorden door de collectieve zucht naar wat ontspanning, maar het blijft varen in een gammele schuit. Maar het is niet omdat een paar idioten het plezant vinden om met de boot te gaan wiebelen, dat we meteen terug naar de oever moeten roeien. Dat zou deze freeriders het statuut van ‘rebel’ geven. Dat past hen echt niet.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234