Donderdag 02/02/2023

OpinieAlex Polfliet e.a.

De voornaamste reden voor deze crisis in de zonnepanelensector is een manifest verlies aan vertrouwen van de consument

null Beeld VRT
Beeld VRT

Jurgen Vandesompele, country manager Solarclarity; Alex Polfliet, CEO Zero Emission Solutions; Gie Verbunt CEO Izen, Bart Baert, zaakvoerder Sunelektro; Ben Kunnen, CEO Opteco, Chris Poppe, bestuurder Go Solar, Kim Strauven, CEO Isola en Dieter Minjauw, CEO DM Solar zijn belangrijke spelers uit de zonnepanelensector.

Alex Polfliet ea

Recente cijfers die door het Vlaams Energie Agentschap werden gepubliceerd, bevestigen wat wij in de zonnepanelensector al maanden voelen: terwijl in de ons omringende landen de records inzake toenemend vermogen zich opstapelen, is de Vlaamse markt voor Photovoltaïsche (PV) installaties ingestort. De eerste vier maanden van dit jaar werd slechts 35 MW aan panelen geplaatst, tegenover 681 MW in het volledige jaar 2020. Een verlies van meer dan 80 procent. Ook in 2013 kreeg onze sector al rake klappen. Het duurde toen vijf jaar eer de markt zich herstelde.

Los van de persoonlijke drama’s gekoppeld aan te verwachten ontslagen en faillissementen in de sector, is dit ook heel slecht nieuws voor Vlaanderen én België. Ruwweg betekent dit jaarlijks een rechtstreeks omzetverlies van meer dan een half miljard voor de sector, maar meteen ook een kleine 100 miljoen aan btw-inkomsten voor de staat, honderden miljoenen aan RSZ-bijdragen en vennootschapsbelastingen die verloren gaan, een stijging van kosten m.b.t. werkloosheid,… In 2025 gaan onze kerncentrales dicht, tegen 2030 moeten we 55 procent CO2-reductie halen en tegen 2050 beogen we klimaatneutraliteit. Zonder een jaarlijkse forse toename aan zonnepanelen zijn die doelstellingen onmogelijk te halen.

Verlies aan vertrouwen

De voornaamste reden voor deze crisis is een manifest verlies aan vertrouwen van de consument. Het aanhoudende ‘stop and go’-beleid maakt dat de installateur, laat staan de consument, nog kan volgen. Het arrest van het Grondwettelijk Hof dat de beloftes van de Vlaamse regering m.b.t. de terugdraaiende teller onderuit schoffelde, betekende de doodsteek voor het geloof in de overheid. En de regelgeving voor grotere installaties verandert om de haverklap. Dus ook al is de businesscase voor zonnepanelen bij particulieren én bedrijven ijzersterk, niemand gelooft dat nog en niemand kan nog volgen. De hardwerkende Vlaming die kan rekenen, vreest dan weer dat er morgen wel weer wat anders gebeurt dat die berekening overhoop haalt.

De LCOE (levelized cost of energy, zeg maar ‘all-in productiekost’) voor zonnestroom ligt zelfs voor kleinere installaties op hooguit 6 ct/kWh, zonder subsidie. De kost om stroom van het net te kopen, ligt op 7 tot 25 ct/kWh, afhankelijk van de grootte van het verbruik. Hoe dan ook klopt zonne-energie alle andere vormen van elektriciteitsproductie. Investeren in zonnepanelen is voor burger, bedrijf en overheid dus een no-brainer. Bovendien is het potentieel enorm: Het Vlaams Energie Agentschap berekende dat er 57 GW aan PV op zongeschikte daken kan worden gelegd. Daarmee kan jaarlijks meer stroom worden gemaakt dan Vlaanderen nodig heeft, zelfs al rijden we allemaal 100 procent elektrisch.

Panelen uit China

Bovendien, binnenkort zullen we overdag zonnestroom in onze wagen kunnen laden om die ’s avonds thuis te gebruiken. Zo kunnen zonnepanelen een belangrijke bijdrage leveren aan een CO2-neutrale bevoorradingszekerheid. Zonnepanelen worden ook voor 90 procent gerecycleerd, wat van nucleair afval helaas niet kan worden gezegd. En zelfs al komen de panelen uit China, dan nog is 80 procent van de investering bestemd voor de lokale economie. En de brandstof is voor altijd gratis en lokaal.

Zonnepanelen zijn dus goed voor de economie én het klimaat.

Ondergetekenden, belangrijke spelers uit de sector, vragen aan Vlaams minister van energie Demir (N-VA) geen subsidie of onrechtstreekse financiële voordelen. Het enige wat we vragen, is dat de Vlaamse energieminister en haar diensten zorgen voor een intensieve en volgehouden positieve communicatie én een stabiel regulatoir kader.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234