Donderdag 20/02/2020
Beeld DM

ColumnDe gebeten hond

De verhoging van de pensioenleeftijd lijkt alleen maar logisch, maar is dat eigenlijk niet

Mark Coenen gaat op wandel met de week.

De vergrijzing: begint bij het schaamhaar en stijgt dan langzaam naar boven, alle haarkleur met zich mede nemend op een nietsontziende reis, die onvermijdelijk eindigt in kaalheid, voorafgegaan door uitdunning van de kruin, wat eigenlijk nog erger is.

Creatief zijn met kam en gel en in openbare gelegenheden niet onder de spots gaan staan: elke man van boven de zestig weet waarover ik het heb.

Er is niets gevaarlijker dan een dossier waarover zich de afgelopen jaren zestienduizend bijzonder verstandige comités hebben gebogen om niet verder te komen dan een veelheid van dramatische doch uiteenlopende besluiten te dwarsen met de mening van één man, maar die van Patrick Deboosere, demograaf van de VUB, mocht er zijn, deze week.

Zijn analyse van de vergrijzing en het probleem van de pensioenen wijkt nogal grondig af van de bekende zorgelijke mantra’s van de vorige regering.

Er worden veel meer mensen ouder dan vroeger en dat kost dus ook veel meer dan vroeger: logisch.

We weten niet beter dan dat op te lossen door die oudjes langer te laten werken, tot ze in halfslaap vallen voor hun computer. Dat is geen oplossing, dat is om nieuwe problemen vragen.

Het is niet omdat de levensverwachting elk jaar, zij het miniem, nog stijgt dat de fysieke paraatheid van de krasse knar die we ooit allemaal zullen worden ook meegroeit.

We worden met enig geluk allemaal ouder dan 82 als we een beetje oppassen in het verkeer en geen vroegtijdig kankertje oplopen.

Dat wil niet zeggen dat we langer jong zijn. We zijn langer oud.

De teloorgang, fysiek dan wel psychisch, start op ongeveer dezelfde leeftijd als die startte toen de mensen pakweg op hun 77 het tijdelijke voor het zeer eeuwige wisselden.

De verhoging van de pensioenleeftijd lijkt dus alleen maar logisch, maar is dat eigenlijk niet.

Actief blijven is natuurlijk gezond voor oude sokken en senioren, maar voorbij de houdbaarheidsdatum blijven werken is iets anders.

Het leidt tot een sombere oude dag en veel tandengeknars, ook bij hen die niet meer al hun tanden hebben.

Dat kan anders, legt Deboosere uit: die vergrijzing is veel meer een opportuniteit dan een probleem.

Zo had ik het nog niet bekeken, net als driekwart van neoliberaal Vlaanderen, dat bloed opgaf.

Terwijl het op zijn minst een interessante piste is. In Amerika gaat het ondertussen al wel de goede kant uit en daalt de levensverwachting al een paar jaar op rij. Armoede, drugsgebruik en algehele vervetting van de bevolking.

Nog één generatie en het probleem is daar opgelost, schat ik.

Nu wij nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234