Dinsdag 04/08/2020

Noël Slangen

De veralgemeningen van mijn partijgenoot, de burgemeester van Koksijde, zijn ronduit onliberaal

Het bewuste zwembad in Koksijde. "Bestraf het individu dat zich niet aan de regels houdt, niet de groep."Beeld Bas Bogaerts

Noël Slangen is ondernemer en voorzitter van Open Vld Hasselt.

De burgemeester van Koksijde en de minister van Volksgezondheid hebben twee dingen gemeen: ze zijn Open Vld'er en zitten in een mediastorm. Maar daar houdt de vergelijking op. Waar Maggie De Block een duidelijk liberaal uitgangspunt neemt, doet Marc Vanden Bussche net het omgekeerde.

Voor de critici is het liberalisme een ideologie van alles kan en alles mag. Het sodom en gomorra van de politieke ideologie, waar conservatieven van gruwen omdat het geen grenzen zou stellen en de mens degradeert tot losgeslagen egoïsten. Het zelfbeschikkingsrecht van het individu is inderdaad een van de hoekstenen van het liberalisme. Het recht om zelf te beslissen, ook als die beslissingen in je eigen nadeel zijn, zolang je de vrijheid van anderen niet aantast. Tegenstanders zijn van mening dat mensen domme dingen doen als je niet alles in regels giet. Liberalen zijn van mening dat mensen verstandiger handelen als je hen zelf laat beslissen. Dat is de essentie van dit meningsverschil.

N-VA en CD&V nemen Maggie De Block zwaar op de korrel omdat zij niet zomaar meestapt in het idee om sigaretten voor jongeren onder 18 jaar te verbieden. De karikatuur die ze maken is die van een minister van Volksgezondheid die het roken voor minderjarigen promoot. Onzin: iedereen is het erover eens dat roken ongezond is, grote maatschappelijke kosten heeft en moet worden bestreden. Er is geen onenigheid over de doelstelling, wel over de te volgen weg. De partijen die voor dit rookverbod opkomen, zouden de problemen wel eens kunnen vergroten. Zo weet iedereen dat bij jongeren verboden vruchten het best smaken. CD&V en N-VA maken van roken iets spannends, iets wat voorbehouden is voor wie volwassen genoeg is.

Noël Slangen.Beeld BELGA

Bovendien negeren ze de huidige realiteit aan de schoolpoorten, waar de verkoop van drugs blijft toenemen. Een op de tien secundaire scholieren gebruikte het afgelopen jaar drugs, vier op de tien studenten experimenteerden al eens met drugs. Door de aankoop van sigaretten onder 18 jaar illegaal te maken, krijgen drugsdealers een nog dodelijker marketinginstrument in handen, want voor sigaretten moeten jongeren dan de illegaliteit opzoeken. Voortdurend voorlichten en roken duurder maken zijn de enige legitieme en functionele instrumenten waarover een overheid beschikt.

Liberalisme vertrekt vanuit de overtuiging dat mensen betere beslissingen nemen als ze die beslissingen zelf mogen nemen. Want ieder mens is eerst individu en dan pas onderdeel van een groep. Niet dé rokers of dé jongeren, maar ook niet dé vluchtelingen. De veralgemeningen van mijn partijgenoot, de burgemeester van Koksijde, zijn dan ook ronduit onliberaal. Het zelfdenkend individu is verantwoordelijk voor zijn daden, maar kan nooit verantwoordelijk zijn voor de daden van een groep waartoe hij of zij tegen wil en dank behoort. Het individu dat zich niet aan de regels houdt, moet worden bestraft, maar niet de groep. Wie herinnert zich niet de onrechtvaardigheid van de leraar die een hele klas straft voor de misstap van één leerling? Deze benadering is de negatie van het individu.

De problemen waarmee burgemeester Vanden Bussche wordt geconfronteerd, zijn ongetwijfeld reële problemen. Maar onze burgemeesters in Kapellen, Lanaken, Hechtel en elders werken vandaag met grotere groepen vluchtelingen en zijn een voorbeeld hoe je wel omgaat met deze uitdaging. Zij respecteren in ieder mens het individu, zoals je dat van een liberaal mag verwachten.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234