Vrijdag 02/12/2022

Opinie

‘De VDAB is een voortrekker van het ethisch gebruik van artificiële intelligentie’

Wim Adriaens. Beeld rv
Wim Adriaens.Beeld rv

Wim Adriaens is gedelegeerd bestuurder VDAB.

Wim Adriaens

Dag Sihame El Kaouakibi,

Ik lees in je opiniestuk terechte bezorgdheden over het gebruik van AI. Bij VDAB zijn we ons daar heel erg van bewust, we delen die bezorgdheden.

Daarom pakt VDAB het bewust anders aan. Het verschil met bijvoorbeeld Amazon zit niet in de AI-technologie an sich. VDAB maakt het verschil in de manier waarop we ze gebruiken en het beheer ervan:

(1) We doen niet één, twee of drie keer checks op een mogelijke bias, we doen dat continu, ook als de AI-toepassing al live is. Dat is nodig omdat de achterliggende data voortdurend evolueren.

(2) Gender en nationaliteit zijn twee variabelen die we niet meenemen in de inschatting van afstand tot arbeidsmarkt omdat onze tests aantonen dat die variabelen nauwelijks een verschil maken.

(3) AI is niet heilig. Finale beslissingen liggen ofwel bij de VDAB-bemiddelaar, ofwel bij de eindgebruiker. AI is voor ons een hulpmiddel, geen doel op zich.

Technologie is maar zo sterk als de ontwikkelaars die op de knopjes duwen, stel je terecht. Daarom denken onze ontwikkelaars heel goed na over de knopjes die ze wel en niet indrukken. Ze testen alles uit, gaan na waar de afwijkingen zitten en waarom die er zijn. Daarna bekijken we welke bijsturingen nodig zijn: we behouden de controle.

Objectiveren

Weet dat een belangrijke reden waarom we AI gebruiken net bedoeld is om te objectiveren. Vanuit het beleid denken we snel in categorieën (jongeren, 55+, mensen met migratieachtergrond, …). We willen net vermijden dat we ons te sterk laten leiden door dat ene kenmerk van een persoon.

Vandaag zien we dat de AI-toepassing inschat dat zowel bij de 55+’ers als bij de kortgeschoolden heel wat van hen snel terug aan het werk zullen zijn. Enkele maanden later zien we dat dat strookt met de realiteit. Dat komt omdat de AI-toepassing zich baseert op meer dan vijfhonderd parameters om een realistische inschatting te kunnen maken. Leeftijd en scholingsgraad zijn slechts enkele van die parameters.

Met andere woorden, we vertrekken niet langer vanuit vooroordelen gebaseerd op klassieke doelgroepen (scholingsgraad, leeftijd, migratieachtergrond…). Ons vertrekpunt is voor iedereen hetzelfde: de afstand tot de arbeidsmarkt.

Wat ‘het koppelen van vacatures aan cv’s’ betreft, ik vermoed dat je hier verwijst naar de jobsuggesties gebaseerd op wat burgers met een gelijkaardig profiel interessant vinden (zoals bijvoorbeeld suggesties op Netflix werken). Deze toepassing is één van de manieren om mensen een andere blik te laten werpen op de massa vacatures in onze databank. Sommige mensen zijn geneigd om te zoeken in de richting van wat hen al bekend is, vandaar dat we op verschillende manieren jobsuggesties aanbieden, waaronder suggesties gebaseerd op AI. Weet dat die suggesties volledig vrijblijvend zijn.

Ik durf te stellen dat VDAB een voortrekker is van #AI4good (ethisch gebruik van AI). We stellen transparantie voorop, en gebruiken AI enkel als het een duidelijk voordeel oplevert voor álle burgers. We vinden het cruciaal dat burgers vertrouwen kunnen hebben in hun overheid, ook als die AI gebruikt.

Dit alles gezegd zijnde vraagt het gebruik van AI een blijvende alertheid van onszelf en parlementairen met een terecht kritische stem zoals jou. Ik kan me voorstellen dat het antwoord op de parlementaire vraag, of deze reactie, onvoldoende is om je grondig te informeren, maar je bent welkom bij VDAB om er wat dieper in te duiken.

Tot slot, een laatste punt: VDAB staat voor een inclusieve arbeidsmarkt. Al mijn collega’s zetten zich dagelijks in om kansen te creëren voor iedereen op de arbeidsmarkt, onder wie 55+’ers, vluchtelingen, mensen met een beperking, NEET-jongeren, mensen in armoede, mensen met een ziekte die weer aan het werk willen, en duizenden anderen. Iedereen verdient het recht op werk. Het is met dat doel voor ogen dat mijn collega’s dagelijks keuzes maken, ook op onze IT-dienst.

Vriendelijke groeten,

Wim Adriaens

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234