Donderdag 17/06/2021

OpinieFreddy Mortier

De VB-Vlaming zit liefst op zondag blank, heteroseksueel, getrouwd, monogaam in de kerk

Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. Beeld Photo News
Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken.Beeld Photo News

Freddy Mortier is voorzitter van deMens.nu en hoogleraar in de ethiek aan de UGent.

Aan Vlaams Belang hangt een stevig geurtje van racisme. Dat wisten we al, maar toch buitelen media en commentatoren over elkaar heen om het nog eens vast te stellen, na een weekendinterview van partijvoorzitter Tom Van Grieken. Die had gesteld dat ‘het blanke’ altijd een dominante factor moet zijn in Vlaanderen. De redenering: zonder overwegend blanke mensen is Vlaanderen Vlaanderen niet meer.

Om niks aan het toeval over te laten, legde Van Grieken meteen het andere dominante criterium vast voor ‘onze’ cultuur: de Vlaming is christelijk. Vreemd genoeg ontging die extra voorwaarde tot lidmaatschap werkelijk elke kritische stem. Je zou welhaast tot het besluit moeten komen dat men dit doodnormaal vindt: zonder overwegend katholieke mensen is Vlaanderen Vlaanderen niet meer.

Freddy Mortier, hoogleraar ethiek aan UGent. Beeld WOUTER VAN VOOREN
Freddy Mortier, hoogleraar ethiek aan UGent.Beeld WOUTER VAN VOOREN

Geen plaats voor ongelovigen in Vlaanderen, dus. Die identitaire aanname berust bovendien op een wankele kennis van het eigen verleden. De overheersing van de katholieke kerk is niet meteen het hoofdstuk uit onze geschiedenis die de burger in deze contreien welvarend, vrij en gelukkig heeft gemaakt, wel integendeel. De onderdrukking van bijna alles waar we vandaag voor staan, dát was het handelskenmerk van het christelijke avondland.

Het is met de komst van de renaissance, en later de verlichting, dat de geesten wat vrijheid kregen. Die werd deels geïnspireerd door een herontdekking van voorchristelijk Europees gedachtegoed, zoals dat van de Oude Grieken (geen familie van, bij ons weten). Om over de invloed van islamgeleerden nog te zwijgen. Scheiding van kerk en staat, zelfbeschikking, individuele vrijheid en politieke verantwoording zijn allemaal concepten die pas (opnieuw) tot ontbolstering kwamen nadat de kerk over het hoogtepunt van haar macht heen was. Toen herschreven serviele geleerden de geschiedenis van die nederlaag en werd die kerk zogezegd de drijvende factor achter persoonlijke vrijheid en achter de moderne verkaveling tussen geloof en staat. Toch zou meneer pastoor tot in de twintigste eeuw bepalen wat de modale Vlaming mocht doen of laten.

Vandaag leven we opnieuw meer dan een halve eeuw in een seculiere regio. Miljoenen mensen zijn niet gelovig. Ons land tekende voor enkele van de meest progressieve zelfbeschikkingswetten ter wereld, inclusief het recht op euthanasie.

Kortom: onze regio heeft definitief en resoluut gekozen voor ontvoogding en zelfontplooiing. Voor het recht om jezelf te zijn en om te geloven (of niet) wat je wil.

Voor ons is de ‘blanke biecht’ van Van Grieken geen verrassing. Dat masker is al lang en veelvuldig afgevallen. De ware openbaring zit in de conservatieve ethische agenda. Vlaams Belang mag nog vaak herhalen dat het aan de kant van de homo staat; van de gescheiden moeder die het niet breed heeft; dat het geweld veroordeelt ook als dat dominant blank is; dat het voor de vrijheid van de Vlaming staat; we weten nu dat dat allemaal schijn is. De VB-Vlaming zit liefst op zondag blank, heteroseksueel, getrouwd, monogaam in de kerk, nederig te luisteren naar de donderpreek van weleer.

Bizar dat ook de kritische media dat een normaal toekomstbeeld vinden. Laat ons bidden voor een genereuzer Vlaanderen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234