Dinsdag 10/12/2019
Bart Eeckhout. Beeld rv

Standpunt Bart Eeckhout

De terugtrekking van de VS uit Noord-Syrië dreigt een kettingreactie in gang te zetten, met grote risico’s voor Europa

Bart Eeckhout is hoofdredacteur. 

“Als Turkije iets doet dat ik, in mijn grote en ongeëvenaarde wijsheid als totaal fout beschouw, dan zal ik de Turkse economie totaal vernietigen en van de kaart vegen.”

Eerst kon je nog hopen dat die tweet van Donald Trump een vervalsing was. Maar neen hoor, het in Noord-Koreaanse stijl opgestelde bericht komt wel degelijk van de president van de Verenigde Staten. De boodschap begeleidde de beslissing om Amerikaanse troepen terug te trekken uit de Syrisch-Turkse grensstreek. Een zoveelste riskante stoot vanwege een president op zoek naar afleiding omdat hij in eigen land almaar meer in het nauw gebracht wordt.

Daar kunnen we ons allemaal erg druk om maken – en terecht – maar dat verandert niets aan het feit dat de aangekondigde terugtrekking van de Amerikanen een kettingreactie in gang dreigt te zetten, met grote risico’s voor de stabiliteit in de regio en ook voor de veiligheid in Europa.

Zeker is immers wel dat de Amerikanen de Syrische Koerden, trouwe partners in de strijd tegen IS, een dolk in de rug steken. Ofwel worden ze nu onder de voet gelopen door de Turken, in wier plannen voor die streek geen plaats is voor Koerden, ofwel houden ze stand met hulp van een andere mogendheid: Poetins Rusland of Syrië zelf.

In elk van die scenario’s verliest het Westen aan impact in de regio, mag gevreesd worden voor nieuwe uitstroom van vluchtelingen en komt er opnieuw een bedrogen en op revanche beluste groep bij in een omgeving waar wij – het Westen dus – toch al geen overschot aan vrienden hebben.

Dat is nog niet alles. In het Koerdische deel van Syrië bevinden zich tal van gevangeniskampen waar overlevende Europese jihadistische Syriëstrijders zijn ondergebracht. Die kampen blijven bewaken zal straks de laatste zorg zijn van de Koerden. De kans dat de IS-strijders in de chaos ontsnappen en zich hergroeperen met andere oud-strijders in de regio is reëel. Het zal niet zijn om ‘Kumbaya’ te zingen dat zij hun krachten gaan bundelen.

Toen nationale en internationale experts waarschuwden voor de gevaren als België en andere landen hun verantwoordelijkheid bleven ontlopen in de berechting en ‘bewaring’ van deze oorlogsgangers, werden zij weggezet als naïeve dwazen. Het probleem ontkennen bleef al die tijd de strategie.

Laten we wel wezen: natuurlijk is er een risico als jihadisten naar het eigen land worden gerepatrieerd. Dat risico zou tenminste gecontroleerd kunnen worden. Het gevaar van terroristen en potentiële terroristen die op de loop gaan en zich opnieuw verenigen is veel groter.

Dat hadden we kunnen weten. Zelfs Donald Trump heeft, in al zijn onvoorspelbaarheid, Europa gewezen op dat risico. Er is niets, of alleszins veel te weinig mee gedaan. Behalve zijn eigen gevaarlijke dwaasheid, legt Donald Trump met zijn capriolen zo ook telkens weer de kwetsbaarheid en onmacht van Europa bloot.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234