Donderdag 09/12/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

De strijd tegen het coronavirus wordt niet makkelijker als bij elke piek meteen de rode knop van lockdown of avondklok wordt ingedrukt

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

Met veel doortastendheid is de Antwerpse gouverneur Cathy Berx in de ring gestapt van het gevecht tegen het coronavirus. Omdat het moest: plots ging de stad Antwerpen tot de Europese top van besmettingshaarden behoren, en ook de rest van de omliggende provincie leek niet meer veilig.

Mevrouw Berx handelde waar vele anderen aarzelden: ze nam snelle en drastische besluiten en communiceerde daar helder en betrokken over. Ze benoemde de gemaakte fouten, ook als ze partijgenoten in last brachten (om welzijnsminister Wouter Beke (CD&V) niet te noemen) en was niet te beroerd om eigen vergissingen recht te zetten.

Er is zelfs reden tot hoop dat de aanpak resultaat heeft. Er zijn signalen dat de toename van het aantal besmettingen in Antwerpen stilaan gestuit wordt. Als die trend bevestigd wordt, zou dat zonder meer goed nieuws zijn.

Toch is de vraag gewettigd of een aantal van de afgekondigde strenge maatregelen wel gerechtvaardigd is. De mokerslag die de Antwerpse cultuur- en evenementensector kreeg door het verbod op bijeenkomsten, valt eigenlijk niet beargumenteren. Dat theater riskant is omdat toeschouwers na een voorstelling met elkaar praten, is alleszins flauwekul. Ook in de fitness wordt weleens een woordje gewisseld.

Ingrijpender nog is de invoering van een avondklok. Zeker is dat de overheid een goede reden heeft om het openbare leven in het getroffen gebied ’s avonds aan banden te leggen. Uitlopend cafébezoek, feestjes en drinks blijken grote risicofactoren te zijn, omdat in dergelijke omstandigheden de basisregels van fysieke afstand niet meer gevolgd worden. Dat daar dus op ingegrepen wordt, lijkt zeer terecht.

Maar is een avondklok dan het meest aangewezen middel? Almaar meer grondwetsspecialisten, van Stefan Sottiaux tot Johan Vande Lanotte, twijfelen er aan. Zij stellen dat de maatregelen disproportioneel zijn en dat dus de wettelijke grond ontbreekt om zo zwaar de vrijheid in te perken. Een minder zwaarwichtig samenscholingsverbod had even effectief kunnen zijn.

Een avondklok heeft het voordeel van de duidelijkheid. Het is een dwangmaatregel die vrij makkelijk te handhaven is. Toch is dat een pover argument in een samenleving die haar vrijheid wil blijven omarmen, ook nu er een virus rondwaart dat precies die vrijheid uitbuit.

De strijd tegen het coronavirus belooft nog lang en hobbelig te worden, met vele pieken en dalen. Die strijd zal er niet makkelijker op worden als bij elke piek meteen de rode ‘nucleaire’ knop van lockdown of avondklok wordt ingedrukt. Uiteraard zullen nog vaker strenge maatregelen uitgevaardigd moeten worden. Traagheid en onvoorzichtigheid hebben ons gebracht waar we nu staan. Maar dan nog zijn maatregelen best wel niet alleen streng, maar ook nauwkeurig en wettig.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234