Woensdag 16/10/2019

Opinie

De stelling van Bart De Wever dat hulpacties een 'morele façade' zijn, getuigt van een nogal duister mensbeeld

Pierre Verbeeren. Beeld rv

Pierre Verbeeren is directeur bij Dokters van de Wereld.

Onze motivatie is heel eenvoudig: wij konden en kunnen niet aanvaarden dat er in Brussel dagelijks tot 500 mensen in de kou en regen op straat moeten slapen zonder voedsel of medische hulp en doen daar iets aan. That’s it. De stelling dat de hulpacties een voorwendsel of ‘morele facade’ zijn om er een ideologische agenda door te trekken en een industriële ‘fonds de commerce’ te leggen getuigt van een nogal duister beeld van de mens.

Het vreemde is dat nadat we in de eerste helft van de brief geschetst worden als migratie-marktkramers met een snode politieke agenda, we enkele zinnen later beschreven worden als complete naïevelingen die alle grenzen willen opengooien en van de wereld één groot dorpsfeest willen maken. Ter verduidelijking: Dokters van de Wereld pleit niet voor open grenzen, wel voor veilige en legale routes. Waar we wel voor pleiten is om – eindelijk samen met z’n allen aan tafel te zitten en een intelligent en doordacht beleid uit te dokteren.

Want één ding is zeker: polarisatie leidt nooit tot een oplossing. Enkel door met z’n allen samen onze tanden te zetten in het migratievraagstuk - Belgisch maar vooral Europees - kunnen we komen tot een oplossing. Het ‘beleid’ in België beperkt zich momenteel enkel tot het organiseren van razzia’s op een kleine groep mensen. Het beleid in Europa leidt op dit eigenste moment ongewild mee tot de meest gruwelijke taferelen in Libië. Onze artsen constateren dan weer steeds vaker hardhandig politiegeweld. 

De huidige aanpak is geen beleid, maar geïnstitutionaliseerde chaos en paniek. Daarom vragen we met aandrang: laten we ophouden met deze polarisatie. Laten we ophouden met partijpolitieke profilering op de kap van een groot internationaal probleem. Laten we ophouden met het zaaien van verdeeldheid op het moment dat we ernstig en eendrachtig dit het hoofd moeten bieden.

Wij pleiten al maanden om samen met alle partijen samen aan tafel te zitten en samen tot een oplossing te komen. Door nu ook de burgers vrijwilligers en organisaties aan te pakken, staan we weer een stap verder van een oplossing en wordt de situatie in ons land nog weer wat meer gepolariseerd. Dat is jammer, maar onze uitnodiging tot dialoog blijft gelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234