Maandag 10/05/2021

OpinieIsabelle Grynberg

De stad Antwerpen oogst wat ze zelf gezaaid heeft

Een test op Covid-19 in Antwerpen. Beeld Klaas De Scheirder
Een test op Covid-19 in Antwerpen.Beeld Klaas De Scheirder

Isabelle Grynberg is freelancevertaler. Ze woont Antwerpen.

Ik lees het zoveelste artikel over de testoperatie dit weekend in Antwerpen, waarbij de bevolking of de inwoners uit twee buurten van het district 2018 door de stad opgeroepen werden om zich te laten testen. Ik woon toevallig in die buurt en ik ben toevallig, ja toevallig, ook Joods. Wat maakt mij Joods? Daar kan ik urenlang over uitweiden, maar dat is hier niet aan de orde. Ik ben Joods omdat mijn ouders het waren en dat ze mij die cultuur – let op, ik zeg heel duidelijk cultuur en niet religie, niet godsdienst – doorgegeven hebben.

Verder ben ik een homo sapiens (van vrouwelijk geslacht) zoals alle andere 7,5 miljard homo sapiensen die op deze planeet rondlopen. Dus, wonend in een van de twee buurten waar er momenteel meer besmettingen blijken te zijn dan elders in de stad, werd ik ook opgeroepen om me te laten testen.

Hoewel ik bijzonder voorzichtig ben en de maatregelen zorgvuldig naleef, deels uit angst voor de ziekte, deels uit burgerzin, ben ik me braafjes gaan laten testen op zaterdagmiddag. Met de auto, ik vond het te koud om er naar toe te fietsen. Ja, ik rij op zaterdag met de auto.

Ik ben lid van geen enkele geloofsgemeenschap en hoef het advies van geen enkele rabbijn of andere religieuze autoriteit om te beslissen hoe ik in het leven sta en hoe ik op een sanitaire oproep van de stad reageer. Het is hoog tijd dat men ophoudt te spreken over ‘de' Joodse gemeenschap. Die bestaat niet. Er zijn evenveel manieren om Joods te zijn als er Joden zijn, en misschien nog meer zelfs.

Hou toch in godsnaam (zegt de atheïst) op met mensen in hokjes, niches, categorieën te plaatsen. Dat is vernederend en verminderend.

Binnen die nu zo besproken Joodse gemeenschap, en zelfs binnen de ultraorthodoxe wereld, zijn er verschillende visies en belevingen van het geloof. Niet alle heren met lange baarden, zwarte hoeden en lange mantels en niet alle vrouwen met pruiken of andere hoofdbedekkingen behoren tot dezelfde gemeenschap, laat staan volledig seculiere Joden zoals ik en mijn partner. De kap maakt de monnik niet.

Wil dat zeggen dat alles in de twee besproken buurten pico bello verloopt ? Nee, zeker niet.

Mogen we stellen dat sommige individuen en families zodanig teruggetrokken leven in een eigen levensvisie dat ze daardoor regelmatig botsen tegen de limieten van wat nodig is om een maatschappij, een ‘samen-leving’ te vormen? Zeker weten.

Maar wat we nu meemaken met de coronavirussituatie is enkel een uitwas van jarenlange integratieafwijzing uit een bepaalde hoek, een afwijzing die het stadsbestuur al veel te lang aanvaardt en zelfs toejuicht alsof het een troef van tolerantie is. Het is bijzonder hypocriet om nu met een verwijtende vinger naar die verschillende autarkische gemeenschappen te wijzen.

De stad oogst wat ze zelf gezaaid heeft.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234