Woensdag 22/03/2023

Brief van de dagMark Dom

De spiegel van Manuel Sintubin

Mark Dom: 'Niemand had ooit kunnen denken dat het in Lytton, Canada ooit bijna 50 graden Celsius zou worden. En dat datzelfde Canadese stadje een week nadien in de as werd gelegd door een bosbrand.' Beeld via REUTERS
Mark Dom: 'Niemand had ooit kunnen denken dat het in Lytton, Canada ooit bijna 50 graden Celsius zou worden. En dat datzelfde Canadese stadje een week nadien in de as werd gelegd door een bosbrand.'Beeld via REUTERS
Redactie

In zijn opiniestuk Moet de groene goegemeente ook eens in de spiegel kijken? (DM 19/7) trekt Manuel Sintubin van leer tegen opiniemakers, klimaatactivisten en groene politici. Volgens de professor geologie heeft de “groene goegemeente” zich veel te veel bezig gehouden met het reduceren van de CO2-uitstoot (mitigatie) en veel te weinig met maatregelen om ons aan te passen aan het veranderende klimaat (adaptatie). Die minachting voor adaptatie is volgens de ecomodernist Sintubin “een slag in het gezicht van al wie hebben en houden heeft verloren”, refererend aan de slachtoffers van de waterellende in ons land en daarbuiten.

Dat is op zich al een straffe uitspraak maar daar dienen opiniestukken nu eenmaal voor. Als klimaatexpert wil ik wel enige kanttekeningen plaatsen bij het discours van Manuel Sintubin, los van de polariserende toon en de gratuite beschuldigingen. Een zoveelste versie van ‘het is de schuld van de sossen’ maar dan in een ecomodernistische versie: de ‘groene goegemeente’, wie dat ook moge zijn, heeft het weer gedaan.

Niemand had ooit kunnen denken dat het in Lytton, Canada ooit bijna 50 graden Celsius zou worden. Geen enkele klimaatwetenschapper had dit zien aankomen. Datzelfde Canadese stadje werd een week nadien in de as gelegd door een bosbrand. Niemand had ooit kunnen denken dat enkele weken later een ongeziene hoeveelheid neerslag de ramp van vandaag zou kunnen veroorzaken. Beide fenomenen vallen buiten de bandbreedte van wat klimaatwetenschappers trachten in te schatten. Het erge is – het beangstigende ook – dat er overal ter wereld zich calamiteiten voordoen die erger zijn dan wat wetenschappers dachten. Vandaag ook bij ons.

Om bij de ‘adaptatie’ van Sintubin te blijven: we moeten eerst weten wat er ons boven het hoofd hangt zodat we weten wat we kunnen/moeten doen om ons aan te passen. Binnenkort komt er een nieuw groot rapport van het IPCC (AR6). Het Franse persagentschap AFP heeft het voorontwerp van werkgroep 2, die zich bezighoudt met de gevolgen van klimaatopwarming, kunnen inkijken. Uit het persbericht van het AFP:

“Klimaatopwarming zal het leven op aarde fundamenteel veranderen, ook al slaagt de mensheid erin om de uitstoot van broeikasgassen te beperken. De keuzes die we de volgende tien jaar maken, zullen bepalen of onze soort kan voortleven of slechts overleven in deze eeuw.”

Laten we eerlijk zijn, dat zijn erg straffe uitspraken van wetenschappers die deel uitmaken van het grootste wetenschappelijke panel over klimaatopwarming, het IPCC. Zolang wij enorme hoeveelheden CO2 in dat dun laagje atmosfeer van onze planeet dumpen hebben, we geen idee van wat ons uiteindelijk boven het hoofd hangt. Aanpassen, zegt Sintubin. Aanpassen aan wat? Er zijn namelijk grenzen waarbij aanpassen onmogelijk wordt. Volgens rapporten van de Wereldbank ligt die grens bij 4 graden Celcius.

Tijd om echt in de spiegel te kijken in plaats van wat ideologisch moddergooien, zoals in het stuk van ecomodernist Sintubin. De echte modder ligt vandaag in de straten van Pepinster. Aan verlies kan men zich niet aanpassen.

Mark Dom is bezieler van Facebook-groep ‘Klimaatopwarming, de feiten zonder de franjes’, waar het klimaatprobleem in al zijn facetten wordt belicht. Hij was een van de adviseurs bij het klimaatbetoog van Nic Balthazar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234