Vrijdag 01/07/2022

Opinie

De soap rond Soliris is lelijk en meedogenloos

"Alexion gaat maar tekeer, met het leven van mensen zoals deze Viktor als cynische inzet."Beeld Wouter Van Vooren

Ignaas Devisch is professor medische filosofie en ethiek aan de UGent en de Arteveldehogeschool.

IGNAAS DEVISCH

Toen de vorige paus - Benedictus XVI - het beu was dat de vrouwenkwestie in de kerk elke keer opnieuw ter sprake kwam, vorderde hij een dictaat uit om deze kwestie 'voor eens en voor altijd van de baan' te helpen: vrouwen zouden en zullen nooit een volwaardige functie in de kerk krijgen.

Bij kardinaal Ratzinger had deze handelswijze iets lachwekkends, maar de wijze waarop de firma Alexion tekeergaat in het dossier over Soliris werkt minder op de lachspieren. Het gaat om een dictaat, maar dan op de kap van de belastingbetaler en vooral, met het leven van mensen als cynische inzet: Viktor, Elias en vele anderen.

De kans is groot dat voormalig minister Onkelinx nu de goegemeente over zich heen krijgt, maar sta me toe toch de zaak even in perspectief te plaatsen. Als we onze verontwaardiging willen uiten, dan richten we ons best tot de plaats waar de macht zich afspeelt. En dat is deze keer duidelijk niet het kabinet van de Belgische minister van Volksgezondheid. Bedrijven als Alexion weten bijzonder goed dat een kleine nationale overheid geen groot gewicht in de schaal kan leggen in dit dossier, en dat bovendien geen enkele politieke mandataris het zich kan permitteren geen contract met hen af te sluiten. Stel je eens voor dat de minister het been stijf had gehouden en er mogelijk geen contract was afgesloten? We zouden adem tekort zijn gekomen om onze verontwaardiging uit te roepen.

null Beeld rv
Beeld rv

Alexion waant zich onaantastbaar en past onderhandelingstechnieken toe die vele andere farmabedrijven de wenkbrauwen doen fronsen - en deze sector is toch een en ander gewoon. Ik beeld me in dat de bedrijfsvoerders de avond van het contract met Onkelinx nog wat extra kaviaar hebben opgeschept en een chateau Pétrus hebben ontkurkt. Tussen 2011 en 2013 verdubbelde hun omzet: van 723 miljoen naar bijna 1,5 miljard euro.

Een democratie heeft een probleem wanneer de vertegenwoordigers van het volk niet langer de macht hebben om beslissingen te nemen in naam van het publieke belang. Wat zijn verkiezingen waard als het centrum van de macht ergens anders ligt? En vooral, wat vermag een samenleving met machtsspelers die zich nergens moeten verantwoorden? Ik stel daarom voor om te leren van de strategie die het bedrijf toepast en te focussen op hun imago. Wie de website van het bedrijf even bezoekt, merkt hoe graag het uitpakt met het beeld van een humane onderneming die de patiënt centraal stelt (alxn.com/patients/patient-stories). We weten ondertussen beter.

Terwijl Alexion er niet om verlegen zit om op de kap van Viktor de druk op de minister op te voeren, zal het ongetwijfeld niet ongevoelig zijn voor het eigen imago. Akkoord, het bedrijf leeft niet van onze stemmen, maar daarom zijn we niet compleet machteloos. Allerlei middelen zijn mogelijk: een hoorzitting in het Europees Parlement, een debat op televisie, een kritische analyse door de verzamelde pers, een petitie met vele handtekeningen, weet ik veel. Maar dit soort praktijken kan niet zonder gevolg blijven.

Laten we tenminste dit bedrijf ter verantwoording roepen en zijn imago een fikse deuk geven. Indien de aandeelhouders van een beursgenoteerde onderneming nerveus worden, kan er veel. In Mooi en meedogenloos heeft Bradley Bell, de huidige uitvoerend producent en ook scenarioschrijver, al meerdere malen enkele verhaallijnen ingekort omdat die niet goed scoorden bij het grote publiek. Het is hoog tijd om in de soap rond Soliris - die ik bij gebrek aan beter maar omdoop tot Lelijk en meedogenloos - ook een gelijkaardige wending in de plot te voorzien.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234