Maandag 28/11/2022

ColumnFrank Heinen

De smartphoneloze mist een hoop, maar omdat hij niet weet wat precies, ervaart hij dat gemis niet zo

Frank Heinen schrijft columns voor onder meer de Volkskrant en HP/De Tijd. U leest hem hier, nog tot en met zaterdag.

Frank Heinen

Op het eerste gezicht oogt het niet bijzonder. De zon schijnt, wolken drijven voorbij en op een balkon aan de overkant wappert een tent in de wind. Bijna vakantie. De bel gaat. Pakketje voor de buren. Niks speciaals.

Toch kondigt een historische dag zich aan. Vanaf maandag is het in Nederland strafbaar op de fiets je telefoon in je hand te hebben. Wie betrapt wordt, maakt kans op een boete van 95 euro. Kijken op een telefoon die in een houder aan het stuur zit, is nog wel toegestaan, maar zo’n houder heeft natuurlijk niemand.

Op Twitter glijdt een bericht voorbij van een wijkagent die trots meldt dat hij de eerste appende fietser heeft beboet. Een meisje dat net een slechte uitslag van een soatest had gekregen, was de sigaar.

In de voortuin van de smartphoneloze waait een wasrek om.

Gedeukte boterham

Zelf heeft de smartphoneloze geen smartphone. Het is zoals sommige deelnemers aan het datingprogramma First Dates wat verbaasd vaststellen als ze wordt gevraagd waarom ze in hun volwassen leven nog nooit verkering hebben gehad: het is er gewoon nooit van gekomen.

Tenminste, dat is wat de smartphoneloze antwoordt wanneer mensen ernaar vragen, op de toon waarop ze iemand met één been vragen hoe het toch zo gekomen is.

In werkelijkheid is het een keuze. Niet-doen is ook een soort doen.

De smartphoneloze mist een hoop, maar omdat hij niet weet wat het precies is dat-ie mist, ervaart hij dat gemis niet zo. Helemaal erbij hoort hij niet, en dat vindt-ie eigenlijk wel prettig. Wachtend op een vol perron is de smartphoneloze de enige die niet op een schermpje tuurt. In de trein haalt de smartphoneloze een boek uit zijn tas, of hij eet van een gedeukte boterham terwijl hij naar buiten staart. Tijdens romantische etentjes hoeft de smartphoneloze zich niet te beheersen om niet de tussenstanden van het voetbal te bekijken. Hij vermoedt dat hij geconcentreerder werkt dan gebruikers, maar zeker weten doet hij dat niet; hij heeft geen app om dat te checken. Soms controleert de smartphoneloze zijn sms’jes, maar niemand stuurt die nog, in elk geval niet naar hem.

Medeplichtige

De laatste tijd wordt de smartphoneloze steeds vaker aangesproken door hippe gebruikers. Hoe hij dat toch doet. Of hij niet te veel mist. En dat ze ook wel terug zouden willen, als het zou kunnen, maar ja, je weet wel...

Soms is de smartphoneloze verdwaald in een stad die hij niet kent. Het regent en hij is bijna te laat voor een belangrijke afspraak. Vroeger zou hij dan een voorbijfietsende gebruiker hebben kunnen vragen of die even voor hem op zijn of haar telefoon... Vanaf maandag maakt zo’n vraag van de smartphoneloze een medeplichtige. Dat wil hij niet.

Het moment dat de smartphoneloze zich door het appverbod gedwongen ziet alsnog voor de bijl te gaan, komt snel naderbij. Waarschijnlijk neemt hij dan, als enige, zo’n houder voor op zijn stuur.

In plaats van de wisselcolumn van Coenen & Cafmeyer leest u tijdens de zomermaanden bijdragen van gastcolumnisten.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234