Dinsdag 11/05/2021
Stavros Kelepouris Beeld DM
Stavros KelepourisBeeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

De slakkengang van de pandemiewet staat in schril contrast met de gretige regelneverij van ons coronabeleid

Stavros Kelepouris is journalist.

Zeven maanden al is de regering-De Croo aan zet. Wie de analyse maakt van het beleid in die zeven maanden, moet vooral vaststellen wat niet gebeurde: een pandemiewet schrijven die de opschorting van allerhande grondwettelijke vrijheden juridisch onderbouwt.

Van de regering-Wilmès kon nog gezegd worden dat SARS-CoV-2 haar als het ware op het hoofd was gevallen. Maar Vivaldi is een kind van de crisis, een coalitie die de grote ideologische spanning in de ploeg minstens ten dele en minstens voorlopig kon overbruggen met de acute nood aan een regering die met volle bevoegdheid de crisis te lijf kon gaan. Met die vaststelling is het amper uit te leggen dat er vandaag nog steeds geen pandemiewet klaarstaat.

Ook pijnlijk: een maand geleden kreeg de regering daarvoor ook al een oorveeg van de Brusselse kortgedingrechter. De regering kreeg tot 30 april de tijd om de scheve situatie recht te zetten, maar die deadline zal niet gehaald worden.

Pas toen het vooruitzicht op dwangsommen en het bijbehorende gezichtsverlies wel erg groot werd, stuurde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) deze week haar pandemiewet eens naar het parlement. Waarna ze de Kamerleden tot enige spoed aanmaande en wees op “de dringende vraag van velen om snel een specifieke rechtsbasis te voorzien”. Sans gêne.

De slakkengang van de pandemiewet staat in schril contrast met de gretige regelneverij die intussen een traditie van ons coronabeleid aan het worden is. Er is geen fase in deze pandemie, geen moment van versoepelingen zonder dat een of andere overheid met geboden komt zwaaien die enkel en alleen als resultaat hebben dat de al op de proef gestelde bevolking totaal zot dreigt te worden.

Een week geleden was de wisselbeker in handen gekomen van het Overlegcomité, dat nog even de limiet van 80 decibel benadrukte voor de caféterrassen die weldra weer kunnen draaien. Wie dat dan precies gaat komen meten, bleef onbeantwoord.

Dat kan beter, dachten de Vlaamse zorgadministratie en haar voogdijminister Wouter Beke (CD&V). Wie na de lockdown al uitkeek naar een reisje in de zomer, werd streng op de vingers getikt: zorg wel dat u in het land bent voor uw vaccinatie. En wanneer is die vaccinatie dan? Niemand die het weet.

Het zijn faits-divers, maar ze komen wel op een inmiddels aardig lijstje. Eind vorig jaar was bezoek in de tuin toegelaten, maar enkel als dat bezoek niet door uw huis moest. En gasten konden maar beter niet te veel drinken, of er moest geloot worden wie er naar het toilet mocht.

Hier is een vrijblijvende suggestie: bestuurders die er vandaag nog steeds niet in slagen om de verregaande coronamaatregelen in een democratisch stabiele wetgeving in te bedden, hebben betere dingen te doen dan beslissen wanneer iemand zijn jaarlijkse vakantie kan inplannen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234