Woensdag 29/01/2020

Opinie

De regering in lopende zaken gijzelt de energietransitie

Christophe Degrez. Beeld RV

Christophe Degrez is CEO van de energieonderneming Eneco.

Terwijl in België het licht riskeert uit te gaan en de klimaatverandering stilaan onafwendbaar lijkt, dreigt 2019 op politiek vlak het jaar van de stilstand te worden. Je krijgt dit toch aan geen mens uitgelegd? Ik wens de ministers van energie van dit land alle leiderschap dat ze in zich hebben toe, om de prangende kwestie van energie in België aan te pakken en niet de geschiedenis in te gaan als de status-quo-ministers die de kerncentrales nog maar eens verlengd hebben.

Mijn kinderen zitten nog in de lagere school, maar ze kennen evenals de andere 433.000 YouTube-viewers de speech van hun generatiegenoot Greta Thunberg wel. Dit gaat echt wel veel verder dan het bewustzijn het licht te moeten uitdoen als ze de kamer verlaten en de deur te moeten sluiten om warmte te sparen. De groenste watt is immers de watt die we niet eens moeten opwekken. 

Duidelijke keuze

Maar zelfs een bescheiden richtlijn van de Europese lidstaten over een daling van het energieverbruik kon enkele weken geleden niet op de goedkeuring van België rekenen. In plaats daarvan kregen we het zoveelste beschamende schouwspel waarin iedereen om beurten mocht uitleggen waarom de tegenstem vooral de schuld van de ander was.

Na maanden van geruzie zitten we nu ook officieel met een regering in lopende zaken. Nog steeds is er een lange lijst met mogelijke scenario’s over hoe het nu voort moet met ons energiebeleid, nog steeds tasten we in het duister (sic) over wanneer er weer een regering is die eensgezind en op volle kracht haar plannen kan uitvoeren. Of niet?

Immers, een regering in lopende zaken is qua energiebeleid een duidelijke en niet mis te verstane keuze. België zal de kerncentrales langer moeten openhouden na 2025. Er komen geen nieuwe productie-eenheden bij, wegens gebrek aan een stabiel investeringsbeleid. 

Nieuwe offshore-investeringen in wind zullen ook niet meer worden ingezet, aangezien we geen regering meer hebben. Spijtig, maar het is wel een duidelijke keuze. Een keuze die helaas geen langetermijnkeuze is. Want de transitie naar duurzame energie is onomkeerbaar en noodzakelijk voor onze planeet. De onophoudelijke stroom aan alarmsignalen over ons klimaat zou daarvoor een duidelijk argument moeten zijn, waardoor de rest ondergeschikt wordt. Maar helaas.

Ik probeer elke dag, samen met anderen, om in mijn eigen sector de vergroening te versnellen. Maar zonder daadkrachtig en standvastig beleid vanuit de overheid, zonder dappere en alomvattende maatregelen die de hele maatschappij in de juiste richting duwen, lukt het de ondernemers niet.

Laten we alstublieft de regering van lopende zaken nu niet als excuus gebruiken om geen alternatieven voor de kerncentrales te beginnen bouwen. Dit moeten we nu doen, anders belanden we opnieuw in een situatie waar we binnen twee jaar zullen zeggen: we kunnen niet anders dan de kerncentrales openhouden en er is te weinig tijd om nu nog een alternatief te bedenken.

Klimaatmars

Het zou een mooi nieuwjaarsvoornemen zijn als we onze hoop konden vestigen op eensgezindheid bij de partijen om het klimaatvraagstuk hoog op de agenda te zetten en de wil om daar zo snel mogelijk werk van te maken. Begin deze maand verzamelden meer dan 65.000 mensen voor een mars voor het klimaat. Eind volgende maand blaast de organisatie opnieuw verzamelen. In de tussentijd zal er op politiek vlak bitter weinig gebeurd zijn, omdat de regering het te druk heeft met zichzelf.

Voor 2019 wens ik iedere bewuste kiezer, onszelf en vooral de nog komende generaties, regeringsploegen toe die de koe bij de horens durven te vatten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234