Dinsdag 06/12/2022
De Gentse Godelieve wijst fietsers op hun plichten in het kader van het nieuwe Mobiliteitsplan. Didden:
De Gentse Godelieve wijst fietsers op hun plichten in het kader van het nieuwe Mobiliteitsplan. Didden: "Op een dag is er dan dat plan, en dan krijg je toestanden zoals het kleine drama op deze foto."Beeld James Arthur

Column

De regelmatig terugkerende kernvraag aan de Brusselse bobo’s: voor wie houdt u ons eigenlijk?

Marc Didden is columnist en filmmaker. Onder de noemer R-E-S-P-E-C-T schrijft hij wekelijks over wie en wat hem heeft ontroerd.

Marc Didden

Het moeten niet altijd nachtmerries zijn. Nee, een gewone ouderwetse droom mag ook weleens, ter opvrolijking van alweer een bijna slapeloze nacht die domweg te wijten is aan te veel espresso, te laat op de dag. Zo deed zich laatst volgende fabel aan mij voor, tijdens de halfslaap. Er lag een luxejacht aangemeerd, vlak bij een museumtoren in een van onze betere steden. De boot zat boordevol klootzakken. Ze waren er op een soort kamp voor zeescouts maar ze deden alsof ze per ongeluk in een talkshow terechtgekomen waren. Ze lulden er maar op los. Ze konden alles zien. Ze hadden pret voor tien. Maar toen zonk de showboot plotseling!

En ik moet het zeggen zoals het is: dat gaf me geen slecht gevoel. En natuurlijk dat ik niemand van de sympathieke opvarenden de verdrinkingsdood toewenste. Hoogstens een nat pak en als het even kon ook: even zwijgen. Misschien zou dat trouwens weleens het recept voor de ideale talkshow kunnen opleveren: een host die erin slaagt zijn gasten af en toe eens tot stilte aan te manen, of eenvoudigweg tot een gedachte, en als zelfs dat niet kan tot een blik die boekdelen spreekt. Maar het zal niet voor deze keer zijn, vrezen we.

Dan maar naar Gent, alwaar de inwoners morren omdat ze hun vertrouwde bewegingspatronen als burger niet meer terugvinden in het Openbare Gezelschapspel dat men daar Het Mobiliteitsplan is gaan noemen. Er is hard aan gewerkt door ongetwijfeld verstandige mensen, en prachtige plannen zijn met de grootste precisie getekend en na ruggespraak met de betrokkenen ook weer hertekend en bijgekleurd, en op een dag is er dan dat plan, en dan krijg je toestanden zoals het kleine drama dat zich hieronder afspeelt, op die mooie foto die ik aantrof in Het Laatste Nieuws. Het gaat hier duidelijk om een stijlvolle dame die ontdekt dat ze op de dag van de ingebruikname van het nieuwe Mobiliteitsplan niet langer in een gezellige straat leeft maar in een soort stenen jungle is terechtgekomen, waar behalve auto’s nog één ander ding ontbreekt dat op zich toch eerder goede dan slechte kanten heeft: de mens.

Ik ken de rest van dit specifieke verhaal niet, maar ik schat de kans groot dat die mevrouw een tiental minuten na het verdwijnen van de fotograaf over­reden werd door leden van de wieler­vereniging Het Grote Gelijk.

Ik wens haar, en overigens ook alle andere Gentenaren, het allerbeste toe.

Eén ding zullen mijn vrienden in de Artevelde­stad alvast niet moeten ondergaan in de categorie ‘Schaamtelijkheid’. De hersenen van hun stedelijke leiders zijn immers nog niet zo verziekt dat die op het “idée géniale” zouden komen om stad en regio in Europa te laten vertegenwoordigen door een op het rooster getelde brigade smurfen.

Deze blauwe ambassadeurtjes komen uit de geest van de rooie Rudi Vervoort, zelf een smurf.

Ik dacht dat het om een 1 aprilgrap ging toen ik het zag, maar terwijl ik het persbericht grondiger las ontdekte ik dat het verspreid was op 2 mei. Wat mij weer bij de regelmatig terugkerende kernvraag aan de Brusselse bobo’s doet terechtkomen: voor wie houdt u ons eigenlijk? Waar nog de bijvraag bij hoort: voor wie houdt u de inwoners van Londen, Parijs, Amster­dam en Berlijn eigenlijk als u denkt dat u ze met behulp van een paar smurfen, een zak bonbons en een flesje streekbier kunt weghalen uit hun eigen prachtige steden voor een bezoek aan Mayeurland?

Ik word moedeloos als ik denk aan het soort mensen dat op hoge stoelen zit en fondsen verbrast om zulke doodse, domme dingen te verzinnen. Ik denk dat ik maar eens midden op de piétonnier ga staan, en zoals de vrouw uit Gent verkeer ga staan regelen dat er niet is...

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234