Dinsdag 07/12/2021
Tine Peeters. Beeld DM
Tine Peeters.Beeld DM

Standpunt

De realiteit laat geen ‘vluchtzucht’ toe. Het rijk der vrijheid breekt de komende maanden nog niet aan

Tine Peeters is journalist bij De Morgen.

Vluchtzucht. Schrijver Christophe Vekeman lanceerde dit wonderschone neologisme in de vaste interviewreeks ‘De vragen van Proust’ vorige week maandag in deze krant. Hij definieerde dit begrip, dat hij een belangrijke eigenschap van zichzelf vindt, als volgt: “Mij niet neerleggen bij de alledaagse realiteit, proberen om de ordinaire werkelijkheid te ontstijgen (...) Ik wil vooral niet door de alledaagsheid worden gedicteerd.”

Een jaar na de eerste coronabesmetting neemt de ‘vluchtzucht’ bij velen hand over hand toe. We willen niet meer dat elke dag op de vorige gelijkt, we willen niet meer overstelpt worden met slecht nieuws, we willen niet meer bij elke banale handeling moeten nadenken wat de kansen op besmetting zijn. We willen weleens op vakantie uit ons eigen leven.

De realiteit laat echter geen vluchtzucht toe. Het rijk der vrijheid – een soort kruising tussen Walhalla en Nirwana die federaal minister Frank Vandenbroucke (sp.a) ons voorspiegelde – breekt de komende maanden nog niet aan. Zeker niet door de steile opmars van de Britse en Zuid-Afrikaanse variant in ons land. De voorbije twee weken is ook gebleken hoe wispelturig de vaccinleveranciers zijn.

Als er al veranderingen komen aan de huidige regels, zullen het dus wellicht eerder verstrengingen dan versoepelingen zijn.

Een jaar na de eerste coronabesmetting is de trieste realiteit vooral dat er al 20.982 coronadoden vielen. Hoe langer deze epidemie duurt, hoe duidelijker de profielen van deze slachtoffers worden. Steeds meer assumpties over Covid-19 kunnen dan ook definitief in de Fabeltjeskrant.

Twee voorbeelden. Uit ziekenhuisgegevens van de Covid-19-patiënten blijkt dat het virus echt niet enkel krakkemikkige oudjes treft die al aan andere aandoeningen lijden. Ook bij de jongeren gaat de hypothese over de zogenaamde ‘comorbiditeit’ niet op. Bij de twintigers, dertigers en veertigers die het afgelopen jaar met covid in het ziekenhuis lagen, had iets meer dan de helft een onderliggende ziekte. Het ging dan vooral over obesitas (12 procent) en hoge bloeddruk (10 procent).

Dit betekent echter dat een kleine helft van de jonge Belgen gezond was voor ze in het ziekenhuis belanden door corona. Met andere woorden: zij vochten in dat ziekenhuisbed alleen tegen het virus.

Het klopt ook niet dat enkel hoogbejaarden langdurig in het ziekenhuis verbleven. Vijftigers, zestigers en zeventigers met Covid-19 verbleven gemiddeld maar één dag minder in het ziekenhuis (11,7 dagen) dan de tachtigplussers, toch de meest getroffen en al verzwakte groep.

De vluchtzucht – hoe goed gevonden het woord ook is – zal dus nog even een verzuchting blijven. Maar hoe saaier het nu is, hoe zotter het later kan worden.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234