Maandag 27/03/2023

OpinieBrief van de dag

‘De PVDA heeft geen enkel excuus voor haar institutionele banden met het castroïsme’

Raoul Hedebouw eerder deze maand in het Federaal Parlement.  Beeld Photo News
Raoul Hedebouw eerder deze maand in het Federaal Parlement.Beeld Photo News

Dirk Van den Broeck is gewezen adviseur van de illegale sociaaldemocratische oppositie in Cuba.

Dirk Van den Broeck

‘Wanneer zullen Raoul Hedebouw en co. het leed van de Oeigoeren eindelijk voldoende bewezen achten om hun standpunt bij te stellen?’ De vraag van Bart Eeckhout (DM 24/5) is terecht. Al mag nu ook niet gesuggereerd worden dat de PVDA nog achter het rauwe stalinisme en maoïsme staat (dat doet Eeckhout ook niet) – hoogstens is er nog een vage nostalgie bij sommige anciens. Zelfs haar vrijage met het autoritaire regime in Venezuela, waarvan het destijds wellicht financiële steun kreeg, lijkt geruisloos ten einde gekomen.

Maar bij alle kritiek op haar buitenlandlijn gaan de commentatoren steeds voorbij aan de samenwerking van de PVDA hic et nunc met het autoritaire regime in Cuba. Vreemd toch? De partij onderhoudt structurele banden met het castroïsme en met de Cubaanse ambassade in Brussel. Elk jaar zet ze woordvoerders van de dictatuur op de affiche van haar zomerfeest Manifiesta, annex Che Presente. Ze versluiert haar werking rond Cuba enigszins via haar aparte site cubanismo.be. Er bestaan hartelijke uitwisselingen met de Cubaanse nepvakbonden, die in 63 jaar nooit één dag gestaakt of hoorbaar op tafel geklopt hebben.

Cuba geniet een vreemde, exotische état de grâce bij oppervlakkige observatoren en toeristen die geen benul hebben van de alledaagse repressie. Inclusief, helaas, binnen een minderheid in mijn eigen sociaaldemocratische omgeving, waar enkelen het voldoende vinden dat de VS tégen het regime is, om te zeggen, “wij dus níét”. Ondanks mijn oprechte appreciatie voor de werking van het socialistische Fonds voor Ontwikkelingssamenwerking (FOS) in de derde wereld, stel ik vast dat hun werking, en die van sommige subsectoren van het ABVV, in Cuba neerkomt op actieve politieke legitimatie.

Ik begrijp dat het voor een anti-imperialistische partij als de PVDA psychologisch moeilijk ligt om openlijk in te stemmen met kritiek die uitgaat van het Westen tegen mensenrechtenschendingen buiten het Westen. Maar wat Cuba betreft heeft de PVDA geen enkel excuus voor haar institutionele banden met het castroïsme. Breek met uw zusterpartij, de Communistische Partij van Cuba!

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234