Maandag 21/10/2019

Standpunt

'De' politiek heeft wel degelijk gefaald in Brussel

Beeld PHOTO_NEWS

Bart Eeckhout is commentator bij De Morgen.

Brussel komt met een campagne om toeristen ervan te overtuigen dat onze hoofd­stad een leuke, veilige plek is. Geen overbodige luxe, nu op internationale nieuwssites analyses over 'jihadibolwerk aan de Zenne' weer bovenaan prijken, samen met berichten over de arrestatie van twee terreurverdachten. Wat in principe een bericht van goed speurwerk is, leidt zo toch weer tot bevestiging van het doembeeld.

Zeker, dat negatieve imago is overtrokken. Toch mag je hopen dat alle politici die wat te zeggen hebben over de hoofdstad verder komen dan gejammer over perceptie en gemiste inkomsten. Feit blijft dat in de Brusselse gemeentes blijkbaar individuen rondlopen die er een ideologisch of religieus genoegen in scheppen om anderen angst aan te jagen, of erger. Dat zijn er niet zo heel veel, maar wel relatief meer dan elders.

De Belgische uitlopers van de terreur in Parijs hebben bevestigd dat Brussel wel degelijk met een paar ernstige samenlevingsproblemen kampt. Die zijn niet veroorzaakt door de politieke inrichting van de hoofdstad, maar een adequate oplossing van die problemen wordt wel verhinderd door die structuur. Brussel is een institutioneel monster van overlappende, concurrerende en niet-communicerende overheden. België en Brussel zijn geen failed state, maar 'de' politiek heeft wel degelijk gefaald in Brussel.

Bart Eeckhout. Beeld Wouter Van Vooren

Veel is al gezegd over de zotternij van zes als ba­ro­nieën beheerde politiezones. Terecht. Macht is het enige argument waarom dat systeem behouden blijft. Hopelijk brengt de aanhoudende terreurdreiging ook bij de Brusselse politici het inzicht dat de stad nood heeft aan één efficiënt geleide, goed opgeleide en diverse politie.

Maar het is wel comfortabel voor Vlamingen om de analyse daar te stoppen. Vele problemen beginnen bij het onderwijssysteem - bastaardkind van een staat die twee gemeenschappen elk hun eigen onderwijs in Brussel laat organiseren. De meeste kinderen komen terecht in het ondergefinancierde Franstalige net. Daar, in de armeluizenscholen aan de onderkant, is het dat de uitsluiting en ontworteling door de overheid zelf worden georganiseerd - en in enkele gevallen menselijke tijdbommen op scherp worden gezet.

We kunnen nog lang met de vinger naar elkaar wijzen, maar feit is dat de Franse Gemeenschap het geld niet heeft om een grootstadsonderwijs op niveau te financieren. En dus zou het denkbaar moeten zijn dat het Brussels onderwijs wordt eengemaakt, met één gemeenschappelijk politiek beheer, met garanties voor elke taalgroep.

Dat is een groot taboe in Vlaanderen. Maar wie erover nadenkt, moet toegeven dat twee onafhankelijke, apart gefinancierde onderwijssystemen in één stad, met eigen leerplannen en dramatische resultaatsverschillen, even absurd zijn als zes politiezones of negentien
burgemeesters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234