Woensdag 29/01/2020
Beeld DM

Standpunt Roel Wauters

De politiek draait rondjes, al zeven maanden lang

Roel Wauters is journalist bij De Morgen.

Nog drie dagen hebben de informateurs Georges-Louis Bouchez (MR) en Joachim Coens (CD&V) om naar de koning te gaan. De bedoeling was om tegen maandag een zicht te hebben op welke coalitie mogelijk is: met of zonder de N-VA. Sinds de lekken over de informateursnota is de kans steeds groter dat het moment van de waarheid wordt uitgesteld. Nog maar eens.

De huidige situatie een drama of een tragedie noemen, is niet correct. Bij een drama of een tragedie heb je ten minste nog een verhaallijn. Nu verkeert de Wetstraat in een nare droom, waarbij telkens dezelfde onbeantwoorde vragen terugkeren. Kunnen PS en N-VA samen regeren? Wil Bart De Wever verantwoordelijkheid opnemen? Gaan Open Vld en CD&V zonder N-VA verder? De politiek draait rondjes, al zeven maanden lang. 

Intussen raakt de sfeer verziekt. Woensdagavond werd een journalist van deze krant door drie (!) partijen haast gelijktijdig  gecontacteerd om de inhoud van de informateursnota te lozen, met de nodige interpretatie. De andere partijen gingen snel ook overstag. Hoezo discretie? Hoezo constructieve sfeer? Het werd persoonlijk. De informateursnota? “Broddelwerk.” Bouchez? “De arrogantie ten top.” Coens? “Weet die het eigenlijk zelf wel?”

Terwijl er zeven maanden na de verkiezingen toch enige urgentie in de lucht zou mogen hangen, loeren de politieke partijen nog steeds naar elkaar. De MR wil het liefst een Vivaldi-coalitie, maar zeg het niet te luid. Aan Vlaamse kant is er veel meer onduidelijkheid. “We weten niet wat de anderen juist willen”, verzuchtte een onderhandelaar enkele maanden geleden. “Dat maakt het zo lastig een eigen standpunt te bepalen.”

De situatie is nauwelijks veranderd. Wie eerst beweegt, is eraan voor de moeite. Dus zeggen de partijen liever helemaal niets. De informateursnota is officieel voor elke partij aanvaardbaar, maar achter de schermen is niemand (helemaal) tevreden. De grootste angst, waardoor alles blokkeert: als we in een coalitie meestappen, krijgen we in 2024 de rekening gepresenteerd. Dan zal de antipolitiek, en dus het Vlaams Belang, zegevieren. 

Een vaststelling: de antipolitiek is al maanden aan het zegevieren. Het is wachten op een volgende peiling waarbij de extremen verder pieken. 

Met onbeslistheid schieten we niets op, met moddergooien nog veel minder. De partijen die in de regering komen, welke het ook zijn, hebben nog vierenhalf jaar om het tij te keren. Een eeuwigheid in de politiek, om te doen waarvoor de mensen op hen hebben gestemd: simpelweg beleid voeren. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234