Zaterdag 27/11/2021
Stavros Kelepouris. Beeld DM
Stavros Kelepouris.Beeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

De pers is er niet om de communicatielijn van de regering te ondersteunen

Stavros Kelepouris is journalist.

Tweemaal in een week zag Alexander De Croo (Open Vld) zich genoodzaakt de experts met hun noodkreten in de media te kapittelen. Een eerste keer op donderdag, toen de premier in het parlement opriep tot “rust in de communicatie. Laten we ons allen, en ik spreek niet enkel over mensen die politiek actief zijn, beperken tot de zaken waar we over feiten beschikken”.

Dat was een nauwelijks verholen terechtwijzing van de experts die die ochtend in de pers voorspeld hadden dat de Britse coronavariant over een maand de epidemie flink zou doen versnellen. Maar onheilspellende wetenschappelijke projecties kwamen blijkbaar ongelegen. Vandaar de focus op ‘de feiten’.

Gisteren herhaalde De Croo zijn oproep in De zevende dag. We moeten ons “baseren op wat we weten”, klonk het. Ook de pers kreeg een veeg uit de pan. “Iedereen die vandaag op een scherm komt, is expert in iets in de ogen van de pers.”

Die uithalen zijn nergens voor nodig. Ze illustreren de zenuwachtigheid van een premier die volop in het verweer moet. De wittebroodsweken zijn voorbij. Bij haar start had de nieuwe regering de pers op haar hand, of toch wat het coronabeleid betreft: weg was de chaos van de regering-Wilmès, het onvermogen om in te zien dat een halfslachtige aanpak van het virus eindigt in overvolle ziekenhuizen.

De regering-De Croo, met de premier en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) als gezichten van het coronabeleid, had zich voorgenomen niet meer achter de feiten aan te lopen. De realiteit en de wetenschappelijke modellen – toen mochten we die wel nog serieus nemen – dwongen de eerste minister ertoe af te zien van een andere belofte: het land niet meer in lockdown te stoppen.

Die lockdown duurt nu al drie maanden. En de verwachting van onze knapste koppen is dat de epidemie waarschijnlijk eerst nog even erger zal worden voor ze draaglijker wordt. Het is hemeltergend dat een premier denkt te moeten uithalen naar media die precies die verwachting expliciet maken, op een moment dat de regering dat zelf niet durft.

Media beroepen zich daarvoor nota bene op exact dezelfde experts op wie de regering vertrouwt. Waarom zouden hun waarschuwingen alleen maar geldig zijn als ze niet en plein public gedaan worden, maar in een advies aan het Overlegcomité?

Voor de politiek is het uiteraard vervelend dat media al enige tijd wijzen op de groeiende kloof tussen het beleid en het advies van de wetenschappelijke experts. Maar de pers is er niet om de communicatielijn van de regeringen te ondersteunen.

A propos, heeft iemand intussen al een duidelijk antwoord gekregen op de vraag waarom een reisverbod voor de politiek onmogelijk was voor de kerstvakantie, en volgens diezelfde politici de logica zelve was nadat reizigers en masse een nieuwe besmettelijkere virusstam naar ons land hadden gebracht?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234