Dinsdag 22/10/2019
Ann Van den Broek voor online Beeld DM

Standpunt

De pauzeknop van De Wever lijkt eerder geïnspireerd door opportunisme

Ann Van den Broek is journalist bij De Morgen.

De Vlaamse feestdag zal geen nieuwe Vlaamse regering baren. Meer zelfs: voor eind juli valt er geen witte rook te verwachten en zo stevent de Vlaamse formatie af op een nieuw record. 

Dat we dat nu al met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid kunnen zeggen, komt omdat Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) gisteren de Vlaamse regeringsvorming formeel aan de federale koppelde. En aangezien de koning de federale informateurs Didier Reynders en Johan Vande Lanotte nog zeker tot eind deze maand in het zadel houdt, is de kans minimaal dat er voor augustus beweging komt in Vlaanderen.

“Elke partij wenst meer zekerheid over hoe de federale formatie verder kan verlopen in functie van het vertrouwen dat men moet stellen in een mogelijke Vlaamse coalitie”, verklaart De Wever die beslissing. Een hoofdschuldige voor die verlammende situatie heeft hij ook: de samenvallende verkiezingen. Die maakt volgens hem de al moeilijke optelsom genaamd België nog veel complexer.

Natuurlijk klopt het dat één platte puzzel makkelijker te leggen is dan een exemplaar in 3D. Maar alsof aparte Vlaamse en Waalse formaties geen invloed gehad zouden hebben op een zittende federale regering. Bedenk maar wat de regionale linkse verkiezingsoverwinning in Wallonië betekend had voor een nog prille federale centrum-rechtse coalitie met een minderheid aan Franstalige zijde. De paniek bij MR zou totaal geweest zijn, de druk op de regering immens en de verlamming bijgevolg totaal. Net om dergelijke scenario’s en een permanente verkiezingskoorts te vermijden, zijn de samenvallende verkiezingen in 2014 geïnstalleerd. 

Maar les excuses sont faites pour s’en servir. Door de zwartepiet bij de samenvallende verkiezingen te leggen, hoeft formateur De Wever niet toe te geven dat N-VA-voorzitter De Wever die extra tijd bijzonder goed kan gebruiken. Dat hij Vlaams Belang zal moeten dumpen, is duidelijk. De vraag is op welke manier hij die beslissing ook aanvaardbaar kan maken voor de radicale flank van zijn kiespubliek én binnen zijn eigen partij. 

De gekoppelde formaties hebben bovendien als bijkomend voordeel dat N-VA vermijdt om terug te moeten komen op haar personeelsbeleid. Want wat als ze Vlaams alle kleppers inzet, en er straks toch nog federale excellenties benoemd moeten worden? Of omgekeerd: dat ze uit de boot vallen en enkele evidenties nog opgespaard werden? Om nog maar te zwijgen over de te volgen confederale strategie.

Het indrukken van de pauzeknop lijkt eerder geïnspireerd door opportunisme dan door politieke noodzaak. En dat valt te betreuren. Je zou namelijk hopen dat op zijn minst die verzuchting van de kiezer op 26 mei duidelijk gehoord is: dat hij dit soort strategische manoeuvres kotsbeu is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234