Maandag 06/12/2021
null Beeld DM
Beeld DM

StandpuntStavros Kelepouris

De paniek rond Jurgen Conings zorgt ervoor dat het leger eindelijk antwoorden zal moeten geven op een paar vervelende vragen

Stavros Kelepouris is journalist.

Het vervelende aan alarmbellen is dat ze doorgaans te laat afgaan. Het duurde tot onze boekenkast de strijd tegen de zwaartekracht verloor voor mijn vrouw het durfde te zeggen: misschien had ik niet ál die strips nodig?

Soms is het goed om iets vroeger vragen te stellen. Zoals wanneer een militair met extreemrechtse sympathieën, die in de gaten gehouden wordt omdat hij “een intentie heeft om geweld te gebruiken”, zogezegd voor een schietoefening vier raketlanceerders meeneemt. Iemand zou dan – noem het voorzichtigheid – even kunnen vragen: gaat die schietoefening ook echt door? En worden die wapens netjes opgeslagen op de locatie waar de oefening later moet plaatsvinden?

De paniek rond Jurgen Conings zorgt ervoor dat het leger eindelijk antwoorden zal moeten geven op een paar vervelende vragen. Maar die vragen zijn niet nieuw. Nog geen jaar geleden belichtte deze krant wantoestanden in de kazerne van Marche-les-Dames. Daarbij ook het verhaal van een para die een wapen mee naar huis nam en gebruikte om zijn vriendin te intimideren. Terwijl dat wapen in het depot achter slot en grendel hoorde te zitten.

Het zou niet te veel gevraagd mogen zijn dat het leger te allen tijde weet waar een wapen zich bevindt. Zeker niet als het om oorlogstuig gaat. En al helemaal niet niet wanneer het laatst gezien is in de handen van een extreemrechtse fanaticus.

Het leger moet deze episode aangrijpen om het vraagstuk van de extreemrechtse aanhang binnen zijn rangen recht in de ogen te kijken. Het klopt dat het leger een bijzondere biotoop is, met personeel dat in zekere mate aangetrokken is tot strijd en geweld. De ondergrens voor verontrustende uitspraken ligt dan misschien net iets hoger dan op een gemiddeld familiefeest.

Maar enkele tientallen militairen worden al enige tijd door de inlichtingendienst ADIV opgevolgd omwille van banden met extreemrechtse groeperingen. Het is goed dat zij op de radar staan, maar de klopjacht op Conings toont dat dat onvoldoende is.

De Staatsveiligheid waarschuwde in haar laatste jaarverslag voor de stijgende dreiging uit extreemrechtse hoek. Het is een ontnuchterende vaststelling dat een militair met een profiel als dat van Conings dan toch zo weinig moeite heeft om wapens te ontvreemden. De man stond op de lijsten van het veiligheidsorgaan OCAD aangemerkt als PGE – ‘potentieel gevaarlijke extremist’. Zo iemand zou – zelfs en zeker bij militairen – ver van wapens gehouden moeten worden, en minstens een heel stuk verder dan voor Conings het geval was.

Een diepgaande doorlichting zal onvermijdelijk ook tot de vaststelling komen dat onze inlichtingendiensten chronisch onderbemand zijn om al hun taken goed uit te voeren, zoals de opvolging van gevaarlijke figuren. Dat werpt op zijn beurt de vraag op naar de veiligheidscultuur en -infrastructuur in ons land. Of moet er eerst een raket ook echt gelanceerd worden voor die vraag aangepakt wordt?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234