Zaterdag 25/01/2020

Opinie

De paasvakantie is bijna voorbij. Thank God

Beeld Pixabay

Lies Cattersel is lerarenopleider, freelance storyteller én mama van Noor (6 jaar) en Minne (2 maanden). Ze schrijft regelmatig voor Maison Slash en is coauteur van het boek Hoogsensitief opvoeden (Lannoo).

Bon.

Ik wil eerlijk zijn: ik ben blij dat de paasvakantie voorbij is. Niet dat het niet leuk was, hoor. Eitjes rapen. Eitjes eten.

Het weer was goed, naar Belgische normen toch. Want dat kan nogal eens tegenvallen, dat weer, zeker wanneer Pasen zo vroeg op 't jaar valt.

Maar nee, de zon heeft geschenen. We hebben onze benen de eerste zonnestralen getoond. En ze laten verbranden, uiteraard. De mijne toch. Die van onze dochters had ik ingesmeerd met een factor 50. Hun beentjes zien dus nog steeds winterwit. De mijne sloegen rood uit. Ik ben niks gewoon.

Lies Cattersel. Beeld RV

't Was een goed gevulde vakantie. Twee weken lang hebben we geknutseld. Getekend. Gezelschapsspelletjes gespeeld. Vijf keer hetzelfde achter mekaar. Kinderen begrijpen het concept 'nog één keer' niet.

Oh, en we deden van die vreselijke rollenspelen. 'Mama'tje en papa'tje' of 'jufje'. Ik doe dat écht niet graag en normaal gezien kan onze oudste dochter haar spelhonger bevredigen op school, met haar vriendinnen. In de vakanties zijn wij de pineut. Hmmz. Het is onvermijdelijk. De ruzie die eruit volgt ook. Vaak tranen. Geen idee waarom. Ik snap het blijkbaar gewoon niet. 't Is niks voor mij.

Liever stuur ik de activiteit naar iets creatiefs met verf, papier en lijm. Maar na twee weken frullen en prullen, heb ik ook dát gehad. Net als wandelen, schminken en verkleden. Of bakken: de cupcakes komen m'n oren uit. En zeven keer slijm maken, komaan, het toffe is er nu wel af.

Onze organisatie loopt mank in de vakantie. De dagen zijn chaotisch. Ik mis de structuur. De wekker – wow, schrijf ik dat echt? – en de voor- en namiddagen waarop ik géén gezelschapsspellen moet uitkiezen, playdates of uitstapjes moet regelen.

De was blijft liggen. De bedden onopgedekt. De tuin lijkt op een speeltuin waar een orkaan doorraasde. Schoenen vormen bergen naast de deur. Jassen heuveltjes.

Ik kom nergens aan toe. We leven op het ritme van de kinderen. Want: de vakantie duurt toch 'maar' twee weken. En we hebben speciaal verlof genomen om allerlei dingen te kunnen doen met onze meisjes. 't Zijn luxepaardjes.

Vriendinnen hebben het een stuk moeilijker. Die moeten opvang zoeken. Elke dag opnieuw puzzelen: wie gaat wanneer naar waar. Of 'Als hij/zij in de voormiddag naar de Grabbelpas-activiteit gaat, dan kan X hem/haar daar ophalen'. De planning moest al weken op voorhand opgesteld worden, de werkuren – indien mogelijk – aangepast. De grootouders ingeschakeld. Het is een heel gedoe.

Fulltime entertainment. Simpel, toch

Dan is het bij ons nog gemakkelijk. Wij moeten 'gewoon' zorgen voor fulltime entertainment. Dat is alles. Simpel, toch.

Alhoewel... Mijn creativiteit kent ook grenzen. Net als mijn geduld.

Ik wil trouwens niet elke dag geld uitgeven, inkom betalen of iets gaan kopen. Ze moet zichzelf ook af en toe bezighouden, mijn oudste. Maar dat kunnen zesjarigen nog niet zo lang. Een kwartiertje, hooguit. Een half uur stil bezig zijn, wordt verdacht. Dan is de kans groot dat er stift tegen de muren hangt. Of verf op de vloer.

De vakantie is bijna voorbij. Thank God. Nog maar een paar dagen te vullen. Misschien nog één keertje 'jufje' spelen. Nog twee keren het Snuffie-spel. Of drie. Ik wil flexibel zijn.

En dan wordt het zondagavond.

Badtijd. Ik zal modder van het snoetje vegen. Verf van de handjes. Vragen of de vakantie leuk was.

De oogjes zien blinken: 'Het was héél leuk'.

De knuffel die volgt zal gemeend zijn.

Opnieuw bedtijd om 19u30. De wekker zetten om 6u45.

Terug naar de normaliteit.

Ik ben er klaar voor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234