Vrijdag 06/12/2019
Stavros Kelepouris. Beeld DM

Standpunt

De overheid mag altijd een beetje meer

Stavros Kelepouris is journalist bij De Morgen.

Behoudens een mirakel na het ter perse gaan van deze krant is er ook vandaag nog geen federale regering met volheid van bevoegdheid. In tegenstelling tot wat er aan de toog van volkscafés weleens beweerd wordt, zit de Wetstraat ondertussen niet met de vingers te draaien. In het parlement wordt de ene na de andere ad-hoccoalitie gevormd en nieuwe wetgeving vliegt er aan een sneltempo door. De kwaliteit laat daarbij weleens te wensen over, maar het goeie nieuws is dat ze er – ondanks de impasse in de formatie – niet op hun handen zitten.

N-VA-Kamerleden Theo Francken en Yoleen Van Camp kondigen intussen een nieuw wetsvoorstel aan dat paal en perk moet stellen aan een anomalie bij de gezinshereniging. Aanvragen tot gezinshereniging worden door de Dienst Vreemdelingenzaken afgehandeld. Neemt die niet binnen de zes maanden een beslissing, dan wordt de aanvraag automatisch goedgekeurd. Eerder deze week tikte Europa ons land daarover op de vingers. Francken en Van Camp willen de automatische toekenning daarom uit de wet halen. Logisch.

Voortvluchtingen erkend?

De angel zit hierin: als voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie is Theo Francken zelf verantwoordelijk voor de vertragingen bij de afdeling gezinshereniging binnen DVZ. Vorig jaar al trokken DVZ-medewerkers aan de alarmbel in Knack. Van de dienst werd verwacht dat ze veel strenger controleerden of nieuwkomers een ernstige poging ondernamen om te integreren. Reken daarbij nog een gebrek aan personeel, en de gevolgen laten zich raden. Talloze dossiers konden niet of niet ernstig opgevolgd worden, waardoor volgens iemand binnen DVZ mogelijk ook voortvluchtigen een erkenning in ons land kregen. Zo werd strenger beleid onbedoeld lakser beleid.

De oplossing bestaat er vandaag blijkbaar niet in om de DVZ te versterken, maar om mensen langer te laten wachten. Wie na een half jaar geen antwoord heeft gekregen op de nogal belangrijke vraag of hij hier herenigd kan worden met zijn familie, mag voor de N-VA-Kamerleden niet meer automatisch erkend worden. Mensen in onzekerheid geven we, welja, meer onzekerheid.

Het is een klassiek verhaal van de machtige overheid en het gefrustreerde individu. Wie het minste kracht heeft om op te komen voor zijn rechten, bijt in het zand. Het recht is voor iedereen gelijk – maar de toegang tot het recht gaat voor sommigen in een Rolls Royce, voor anderen in een Lada.

Zie ook de redenering die Theo Francken bij herhaling aanhaalt om zijn voorgestelde quota voor asielaanvragen te verdedigen. Die quota werden neergesabeld door de Raad van State. Geen belemmering volgens Francken: hij vindt dat de regering ze toch moet invoeren. Tegen de tijd dat iemand een zaak aanspant en die wellicht wint, heb je toch weer een hele poos quota gehanteerd die je niet zou mogen hanteren. De overheid mag altijd een beetje meer. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234