Woensdag 15/07/2020
Joël De CeulaerBeeld DM

StandpuntJoël De Ceulaer

De overheid creëert een vals gevoel van veiligheid

Joël De Ceulaer is senior writer bij De Morgen.

“Beste landgenoten. Met het oog op een verdere reductie van het aantal verkeersdoden, in het kader van ons grote GoForZero-plan, heeft de Belgische overheid vandaag beslist om te beginnen met de uitrol van de tweede fase. De maximaal toegelaten snelheid in de bebouwde kom blijft beperkt tot 10 kilometer per uur. Maar behalve voor professionele chauffeurs wordt nu ook voor andere bestuurders het gebruik van de veiligheidsgordel verplicht. Elke chauffeur mag vanaf volgende week ook drie passagiers vervoeren, bij voorkeur uit hetzelfde gezin. Voor hen wordt het gebruik van de veiligheidsgordel sterk aanbevolen. Kinderen onder de twaalf jaar hoeven geen gordel te dragen. Wij hebben er alle vertrouwen in dat we de tweede fase op een veilige manier kunnen ingaan en willen er nogmaals de nadruk op leggen dat wij allen samen het succes van deze actie bepalen. Ons gedrag bepaalt de curve. Let’s go for zero! Dank u voor uw aandacht.”

Als de Nationale Veiligheidsraad één ding duidelijk maakte, dan is het dit: sinds het enorme debacle van de eerste persconferentie is de toon van de communicatie veel te ver opgeschoven in de richting van de geruststelling. Premier Sophie Wilmès is zeker gegroeid in haar rol als regeringsleider, maar gelet op de vele onbekenden in dit dossier probeert ze te veel zekerheid uit te stralen – zoals een ouder dat doet met een kind dat ongerust is, in het volle besef dat die ongerustheid eigenlijk best terecht is.

Die sussende toon, dat blind beleden vertrouwen in alle instanties die betrokken zijn bij de nieuwe fase van de exit, creëert misschien een wat vals gevoel van veiligheid. Sinds de start van de quarantaine is het duidelijk dat sommigen zich van de beperkingen geen zier aantrekken. Dat aantal vrijbuiters zal alleen maar toenemen. Dat in andere sectoren de roep om snelle, verdere versoepeling nu luid weerklinkt, is begrijpelijk. De overheid legt meer nadruk op perspectief dan op onzekerheid en alertheid. Zo ontstaat – geheel ten onrechte – de indruk dat we er bijna zijn, en is het niet meer dan logisch dat ook de cafébaas de kraan weer wil openzetten, en dat heel wat ouders willen dat álle kinderen weer naar school mogen.

Wat nog erger is: dat kalmerende paternalisme staat haaks op de vrijblijvendheid van de maatregelen. Als je als overheid een mondmasker ‘sterk aanbevolen’ vindt, dan moet je het in deze omstandigheden gewoon verplichten. Punt. Het algemeen belang is een erg complex begrip, maar hier is het van toepassing: met zo’n masker zorgen we voor elkaar. Overheid en experts zouden er goed aan doen die knoop eindelijk door te hakken. Liever vandaag dan morgen. Of gaan we ook het betalen van belastingen sterk aanbevelen?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234