Vrijdag 26/02/2021
Bart Eeckhout. Beeld DM
Bart Eeckhout.Beeld DM

StandpuntBart Eeckhout

De oproep ‘Veiligheidsraad nu’ wordt maar beter vervangen door een nieuwe: #regeringNu

Bart Eeckhout is hoofdredacteur.

“Het is fundamenteel om onze nauwe contacten te blijven beperken en geen activiteiten te doen die in strijd zijn met de regels. We moeten het nu doen, en niet wachten tot het te laat is.” Aldus spreekt premier Wilmès (MR) de coronamoeë natie toe per videoboodschap.

Het is een eerste teken van bestuurlijk leven, na weken waarin experts en opiniemakers – van virologen tot filosofen – elkaar de tent uitvechten over de vraag hoe we als samenleving corona over de langere termijn willen gaan bestrijden. Een hoogst interessante vraag, dat wel, maar een iets kordatere hand vanwege het beleid was misschien toch welkom geweest op een moment dat de besmettingscijfers weer een uiterst riskante exponentiële groei laten zien.

Twaalf. Zoveel minderjarige vluchtelingen wil minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld) in eerste instantie opnemen uit het uitgebrande kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos, waar zo’n 12.000 migranten dakloos in opperste chaos verkeren. Het is nog maar een eerste bod, verduidelijkt de minister. Toch: twaalf. 12.

Twaalf is 3 procent van het aantal van 400 minderjarigen dat de hele Europese Unie beloofde op te vangen. Dat geldt dus als een ‘fair aandeel’ voor het kleine België. Een robot had niet anders beslist.

De stilte over het coronabeleid en de beslissing om een minimaal aantal minderjarigen op te nemen zijn tekenend voor de besluitvorming in een land zonder nationale regering met volheid van bestuur. Mettertijd heeft de Belg zichzelf aangeleerd dat het ook prima lukt om de samenleving te organiseren zónder deftige regering. Een troostrijke illusie in een tijd waarin het gebruikelijk is geworden dat een halve regeerperiode zonder regering wordt doorgemaakt, alsof dat de normaalste zaak van de wereld is.

Het is wel een gevaarlijke illusie. Gevaarlijk omdat steeds meer burgers ‘politiek’ ten onrechte gaan zien als een betekenisloos feuilleton met plotwendingen, kampwissels en cliffhangers. Een schijnvertoning, verafgelegen van het echte leven.

Juist nu blijkt dat het ook zonder regering niet lukt. De dienstdoende regering houdt zich op de achtergrond in het coronadebat omdat ze, niet eens onterecht, meent dat ze niet meer de legitimiteit heeft om verregaande maatregelen te nemen. De regering beperkt zich tot een ambtelijk afgewogen bod in het Moria-debat omdat ze geen meerderheid heeft om een genereuzer (of nog strenger) besluit te nemen.

Het is geen originele stelling, maar dit land heeft absoluut en dringend nood aan een volwaardige regering. Niet alleen om lastige knopen te ontwarren over toekomstig crisisbeheer, maar ook om hier en nu belangrijke beslissingen te nemen.

Al sinds de val van de regering-Michel, eind 2018, rijdt dit land, in democratisch opzicht, op reserve. Nu is de tank leeg. De oproep ‘Veiligheidsraad nu’ wordt maar beter vervangen door een nieuwe: #regeringNu.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234