Donderdag 02/02/2023
Mark Coenen. Beeld Bob Van Mol
Mark Coenen.Beeld Bob Van Mol

Gebeten Hond

De oplossing: iedereen stopt met werken op z’n 52ste, iedereen dood op z’n 60ste

Mark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.

Mark Coenen

Waar waren we gebleven?

Vorig jaar omstreeks deze tijd waren Barack Obama en Roger Vanden Stock nog allebei president, zij het niet van hetzelfde. Nu zitten ze alle twee zonder werk.

Obama moest zijn job overlaten aan een megalomane ondernemer die op Twitter leeft. Roger Vanden Stock ook. Maar Marc Coucke danst daarbij ­tenminste nog een polonaise.

De vraag die we ons op het einde van alweer een turbulent jaar stellen, is: zijn we er in 2017 op vooruitgegaan, in vergelijking met de jaren ervoor?

Zeker en vast! Deze week bereikte ons immers heuglijk nieuws. Weten­schap­pers van de Universiteit van Zürich ontdekten dat arbeiders die op vroege leeftijd stopten met werken een hogere kans hebben om te overlijden voor hun 67ste. Sterker nog: elk jaar dat je eerder met pensioen gaat, zou het risico op een vroegtijdige dood met 13,4 procent verhogen.

Dus wie met brugpensioen gaat op z’n 52ste heeft op z’n 60ste 100 procent meer kans om vroegtijdig te sterven. Of zoiets.

Dat hakte er stevig in bij mij. Als je de lijn zo doortrekt, is iedereen die voor z’n 50ste stopt met werken al drie jaar dood zonder het te weten. Dat lijkt mij sterk.

Maar wie ben ik om vraagtekens te zetten bij die cijfers? Statistiek: het blijft een wonder. Je kunt hier vele kanten mee uit. Een beetje perfide politicus pleit dan volop voor vroegpensionering op je 52ste: die lamstralen zijn toch allemaal dood op hun 60ste, dus tel uit je winst, Bacquelaine en De Block!

De Zuidertoren kreunt nu onder het gewicht van de bijzonder ruime pen­sioenen van de vastbenoemde staats­gepensioneerden die pas voorbij de 80 tot stof en as wederkeren.

Een gewone werknemer moet onbelast bijschnabbelen om de eindjes aan elkaar te knopen, maar vanaf je 80ste beginnen bij iedereen – ook de zelfstandigen – talloze onderdelen van het lichaam uit te vallen, met steeds grotere kosten voor de gemeenschap. Nieuwe heupen. Hoorapparaten. Een bestralinkje. Overbrugging. MRI-scans alsof het geen geld kost. Operaties!

Dat is onhoudbaar.

Maar er is dus een oplossing. Iedereen stopt met werken op z’n 52ste. Iedereen dood op z’n 60ste, volgens de statistiek. De staatsschuld smelt als sneeuw voor de zon, omdat de pensioenlasten en de kosten van de sociale zekerheid dan drastisch dalen.

Als men de mensen dan bij hun pensionering op hun 52ste nog een levenslange voorraad Bastos zonder filter en wat asbest voor in de nog te bouwen veranda geeft, kan het nog sneller gaan.

In 1930 was de gemiddelde levens­verwachting ideaal voor de staats­uitgaven: men ging naar de overkant op z’n 60ste, al dan niet omringd door zalvende priesters, wenende concubines of zatte nonkels.

Sindsdien ging het snel bergaf. De levensverwachting bij de geboorte is nu een schrikbarende 80,9 jaar. Allemaal op kosten van de belastingbetaler.

In 2016 kwam dan het goede nieuws: de daling is ingezet. Vrouwen sterven 123 dagen vroeger, mannen één dag. Eén! Je vraagt je af hoe ze dat zo precies weten. Hopelijk heeft Van Overtveldt dat niet uitgerekend.

Statistiek: het blijft een wonder.

Het voorstel van Bart De Wever om vrijwilligers in dienst te nemen voor de politie is dan ook alleen maar goed als die mensen de leeftijd van 52 nog niet bereikt hebben. Als ze ouder zijn, is de kans niet alleen groter dat ze zichzelf in de voet schieten bij de eerste de beste oefening, maar wat erger is: ze verlengen hiermee hun leven. Dat kan de bedoeling niet zijn.

Ik hoop dat dit hét onderwerp wordt voor de komende verkiezings­jaren. Niet dat over-en-weer­geleuter over de pensioenen en of die al dan niet betaalbaar blijven. Daar wordt niemand vrolijk van.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234