Maandag 16/12/2019
Maarten Rabaey. Beeld rv

Standpunt Maarten Rabaey

De omstreden abortus-uitspraak van Thierry Baudet is een alarmsignaal

Maarten Rabaey is journalist. 

In Nederland ontstaat terecht ophef over de twijfel die Thierry Baudet zaait over het recht van vrouwen om voor abortus te kiezen. De identitaire politicus had in een artikel in een Amerikaans conservatief tijdschrift geschreven dat hij het ‘moderne individualisme’ als een bedreiging ziet voor de westerse samenleving, en voegde daar in één adem aan toe: “Tegenwoordig mag zelfs het nieuwe leven (in de baarmoeder) vernietigd worden zodat de individuele vrijheid niet verstoord wordt.”

Baudets controversiële uitspraak is géén onschuldig slippertje, maar een alarmsignaal voor een verontrustende trend. Conservatieve christelijke groepen in de VS en Europa schurken dezer dagen steeds nauwer aan tegen identitaire politici en alt-right activisten, en omgekeerd. De ultrakatholieken zien hun kruistocht als een bijbelse queeste, de identitairen gaan nog een extreme stap verder: zij willen abortus verbieden ‘om te verhinderen dat het blanke ras verdwijnt’.

Ze steunen elkaar ook financieel. Talrijke pro life-stichtingen versluisden de voorbije jaren al vele miljoenen dollars naar campagnes waarmee ze het recht op abortus, maar evenzeer gelijkheid voor mannen en vrouwen, euthanasie, anticonceptie, ivf, antidiscriminatiewetten en het lgbt-huwelijk terug proberen te draaien.

Met resultaat, helaas. Deze maand stemde de Senaat in de VS-staat Alabama in met een wet die abortus verbiedt. In beroep willen ze dit nationaal afdwingen.

Van de weeromstuit zijn vrouwen- en pro choice-bewegingen in de VS op straat gekomen om hun verworven rechten te verdedigen. In Nederland krijgt ook Baudet nu verdiend tegenwind. Wie het recht op zelfbeschikking van een vrouw aanvalt keert zich tegen een hoeksteen van onze vrije samenleving.

Evidentie

In België worden verworven vrouwenrechten zoals de abortuswet in deze campagne niet in vraag gesteld. De meeste politici vinden dit een evidentie, gelukkig maar.

Toch zou het ook in dit land een goede zaak zijn om tijdens het laatste kopstukkendebat de partijvoorzitters hier nog eens duidelijk stelling over te laten innemen. Wat zegt CD&V, dat op de rechterflank nog altijd een groep ethische conservatieve kiezers telt? Hoe staat Vlaams Belang tegenover abortus en Pro Vita, de dogmatische Vlaamse pro life-beweging waarmee sommige van zijn mandatarissen banden had? En wat vinden ze van de abortus-uitspraken van Baudet, die in Nederland toch een ideologische evenknie is?

“Wees woest, alleen dan kunnen vrouwen hun positie verbeteren”, zegt de Amerikaanse feministe Soraya Chemaly in een interview in deze krant. Ze heeft gelijk. Laat de vrouwelijke kopstukken in de laatste dagen van de campagne hun mannelijke collega’s maar eens het vuur aan de schenen leggen over de vraag hoe zij denken de vrouwenrechten te zullen verbeteren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234