Woensdag 05/10/2022

ColumnNadia Nsayi

De nationale feestdag volstaat niet om deze afbrokkelende natie een toekomst te geven

Nadia Nsayi. Beeld DM/Bart Hebben
Nadia Nsayi.Beeld DM/Bart Hebben

Nadia Nsayi is politicologe en auteur van Dochter van de dekolonisatie.

Nadia Nsayi

Toen ik in 1989 in België aankwam, was Brussel mijn eerste thuisplaats. Ik zat een paar jaar op internaat in Wallonië en groeide op in Vlaanderen. Als kind met migratieachtergrond maakte ik snel kennis met verschillende gemeenschappen in België. Vandaag heb ik familie in Wallonië en ik voel me betrokken met wat over de taalgrens gebeurt. Zoals velen in Vlaanderen ben ik geraakt door de zware menselijke tol van de overstromingen in het zuiden van het land. De solidariteitsacties zijn hartverwarmend. Een dag van nationale rouw is nodig. Die symbolische minuut is belangrijk om stil te staan bij het leed van medeburgers. Zij verloren machteloos hun dierbaren onder de verwoestende kracht van water. Een nationale rouwdag kan het Belgisch natiegevoel versterken. Maar volstaat dit?

Tijdens mijn studies politieke wetenschappen leerde ik over de geschiedenis van België en zijn complexe politieke structuren. De voorbije decennia brokkelde de Belgische natie, een 19de-eeuwse staatsconstructie, steeds meer af door federalisering. De koning, de federale overheid en de Rode Duivels proberen een natiegevoel te vormen. Ze proberen als lijm een kwetsbaar geheel samen te houden. Maar voor hoelang nog? Als inwoner van Vlaanderen lijkt het einde van de Belgische natie geen sciencefiction. Ik zie hoe twee separatistische partijen een groot deel van de Vlaamse kiezer voor zich winnen. Onder leiding van Tom Van Grieken fantaseert het Vlaams Belang over een breed Vlaams-nationalistisch front om vanuit Vlaanderen een splitsing op te leggen. De N-VA van Bart De Wever is realistischer en bereidt zich voor op een onderhandelde oplossing via een confederale tussenstap.

Politieke partijen die de Belgische natie ook na het verkiezingsjaar 2024 nog een toekomst willen geven, zullen meer inspanningen moeten doen. De nationale feestdag, de tijdelijke voetbalslogan ‘Tous ensemble’ of de recente coronacampagne ‘1 ploeg van 11 miljoen’ volstaan niet om het tij te keren. Wat dan wel? Belgischgezinde politici kunnen bepaalde bevoegdheden herfederaliseren. Pleiten voor openbare omroepen met meer aandacht voor politiek en samenleving over de taalgrens. Bij burgers de kennis van de landstalen promoten en zelf het goede voorbeeld geven. Faciliteren van uitwisseling en samenwerking tussen taalregio’s in economische, sociale en culturele sectoren. Als er niet méér wordt geïnvesteerd in de Belgische natie, krijgen separatistische krachten vrij spel om de federale staat volledig af te brokkelen tot hun ‘België barst-project’ een realiteit is.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234