Dinsdag 31/01/2023

Column

De naam Islamitische Staat, je moet er maar opkomen

null Beeld Bob Van Mol
Beeld Bob Van Mol

Guillaume Van der Stighelen en Jan Callebaut zijn terug met hun wisselcolumn op vrijdag. Vandaag is het de beurt aan Guillaume.

Guillaume Van der Stighelen

Je moet er maar opkomen. Islamitisch is het niet, en een staat nog minder. Maar toch noemen ze het zo, en met hen de hele wereld.

Men kan zich de brainstorm voorstellen. De vergaderzaal met flipcharts en stiften. Een flipchart links met daarboven in het rood de titel 'Wat we zijn'. En een andere rechts met de titel 'Hoe we het doen'. Onder 'Wat we zijn' staan woorden als 'groep', 'strijders', 'bende', 'cellules'. Onder 'Hoe we het doen' staan zinnen als 'salafisten boven!', 'respect voor sharia', 'verniel het verloederde Westen'. En 'kill USA'.

Terwijl de animator de aanwezigen vurig aanspoort hun geest de vrije loop te laten zit aan het hoofd van de tafel iemand weggezakt toe te kijken. De leider. Op het eind van de namiddag, als de flipcharts vol staan en iedereen moe toekijkt hoe er hier of daar nog kleine woordjes worden bijgekribbeld als 'vereniging', 'club' en 'tegen het kapitaal', heeft de leider er genoeg van. Hij verzet zich en iedereen wordt stil. "Staat."

Monden vallen open.

"Noem het meteen 'Staat'. Alle andere benamingen verwijzen naar een zootje ongeregeld. Wij zijn geen bende, wij zijn geen sekte. Wij zijn een natie. Zoals ook Noord-Korea er een is. Met een eigen staatshoofd, eigen wetten en eigen ministers."

"En met eigen oliebronnen", mompelt hij er voor zichzelf bij voor hij het hoofd richt naar de andere chart en meewarig het hoofd schudt. "Salafisten. Sharia. Dat is journalistentaal. Geen hond weet waar die termen voor staan. Neem een naam die iedereen kent. Van de grootste leiders tot de kleinste bakker in de straat. Neem een naam waar de hele wereld bang voor is maar de helft het niet durft toe te geven. Waar politieke partijen tegen opgericht zijn. Een term die het kleine volk angst inboezemt maar waar de intellectuele elite uit politieke correctheid met respect over moet schrijven. Neem een naam die klinkt en uitspreekbaar is. Neem een naam die de snelst groeiende groep gelovigen vanuit de hele wereld verenigt!"

Vol ontzag staren de deelnemers aan de sessie hun leider aan. Ze voelen dat er iets gaat komen. De leider staat op, veegt een beetje schuim van zijn onderlip, en smijt de volgeschreven vellen in de papiermand. In grote zwarte letters schrijft hij de naam die hij zelf bedacht heeft neer en kijkt rond in de zaal. Dit wordt het.

"We noemen ons de 'Islamitische Staat'!"

De animator knijpt, hopende dat de leider een grapje maakt, de lippen toe en lacht knipogend dat dit misschien wat hoog gegrepen is voor een startende vereniging. Maar een blik van de leider volstaat. De animator zwijgt. "Dit wordt het."

Iedereen knikt instemmend en met de nieuwe naam in het hart begeven ze zich naar de aanpalende ruimte, waar koffie wordt opgediend met chocoladecake.

De naaste medewerker van de leider vraagt hem fluisterend: "Denkt u echt dat de media die naam gaan overnemen? Denkt u niet dat de media het er moeilijk mee zullen hebben onze acties te tonen onder de noemer 'islam'?"

Waarop de leider hem glimlachend aankijkt en vraagt: "Suiker Mo?"

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234