Woensdag 29/06/2022

Standpunt

De loyale Schauvliege was alleen maar de minister die de partij wou die ze was

null Beeld Eva Beeusaert
Beeld Eva Beeusaert

Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.

Bart Eeckhout

Ophef over een onware claim dwingt Joke Schauvliege (CD&V) tot ontslag als Vlaams minister. Terecht. Dat ze ontslag neemt, siert haar enigszins in een tijdperk waarin andere regeringsleden en partijen de waarheid gretig geweld aandoen.

Zoals bij haar vele vorige misstappen lees je tussen de verontwaardiging ook nu wel weer meewarigheid, spot en medelijden met de tot ontslag gedwongen minister. Want, ach, wat is ‘ons Joke’ nu weer overkomen, zeg.

Die reactie laat het grootste politieke talent van Schauvliege zien: haar aanleg om onderschat te worden.

Die onderschatting is lange tijd de politieke levenslijn geweest van Schauvliege. Al vijftien jaar is ze een onbetwiste stemmenkampioen in Oost-Vlaanderen. Grotere sterren – Freya Van den Bossche (sp.a), Mathias De Clercq (Open Vld), Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) – overleeft ze moeiteloos. Ook in de vorige regeerperiode kreeg mevrouw Schauvliege meermaals zware kritiek te verwerken. Haar kiezer gaf geen krimp. Het is niet zeker dat dat nu anders zal zijn.

Schauvliege weet immers perfect wie haar kiezers zijn. Dat zijn niet de kosmopolitische burgers van Gent. Het zijn de mensen die in het landelijke gebied wonen, waar de stad in de lintbebouwde feiten dichtbij, maar in de geesten veraf is.

Mensen die hun landelijke tradities en belangen niet te veel veranderd willen zien door ‘nieuwlichterij’ allerhande, zoals milieu- of klimaatzorg. Mensen voor wie de CD&V altijd de CVP zal blijven. Mensen, zoals degenen bij wie Schauvliege zich meende interessant te maken met een complottheorie.

Schauvliege heeft in haar ministeriële loopbaan velen teleurgesteld. Maar haar achterban nooit. Redelijk schaamteloos heeft ze in haar ministeriële loopbaan op Leefmilieu én Landbouw altijd de belangen van de grote landbouworganisaties vooropgezet.

Ook dat geeft ze toe in die ene speech die haar nu zuur opbreekt. Ze beklemtoont dat de landbouw, dankzij haar, niet te lijden zal hebben van de zogenaamde betonstop. Een cliëntelistische doodschop voor het eigen beleid.

Machtsmachine

Nu al twee regeerperiodes heerst in vele milieudossiers de stilstand. Niet omdat minister Schauvliege, ochere ocharme, niet beter kan. Wel omdat ze doelbewust al die tijd op de rem is gaan staan. In opdracht van partij en zuil: de Boerenbond & co.

De CD&V-leiding weet dat. Het is exact de reden waarom ze Schauvliege al die tijd op regeringsniveau gehandhaafd heeft. Schauvliege was een Boerenbond-marionet in een lange traditie van CVP-Boerenbond-marionetten. Dat mag je haar zelfs niet kwalijk nemen. De loyale Schauvliege was alleen maar de minister die de partij wou die ze was.

Recentelijk hult CD&V zich in een jonger, progressiever, groeniger kleedje. Een dun kleedje, blijkt nu. Diep in het hart blijft CD&V nog altijd dezelfde CVP-machtsmachine. Nergens zie je dat zo pijnlijk helder als in het bewust gesaboteerde Vlaamse milieu-non-beleid van de voorbije tien jaar.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234