Dinsdag 10/12/2019
Jesse Klaver, hoofd van GroenLinks, stopt zijn stem in de kiesbus bij de Nederlandse verkiezingen woensdag. Beeld EPA

column

De leider van Nederlands GroenLinks heeft de roekeloosheid van zijn jeugd tot stijl verheven

Dissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps elke donderdag.

In het slotdebat van de partijleiders aan de vooravond van de Nederlandse verkiezingen zei GroenLinks-leider Jesse Klaver: “Wij hebben de plicht om vluchtelingen op te vangen en ze te helpen op de weg naar een nieuwe toekomst.” Klaver was de enige die het tere punt van asiel niet uit de weg ging en aarzelde niet er een genereuze draai aan te geven. 

Daar hadden de christelijke partijen niet van terug. Ze stotterden zich ijlings de klimaatverandering in en waarschuwden voor de kloof tussen de Randstad en het Randland. Klein-christelijk is ook rechts, in Nederland. Net als het CDA van Sybrand Buma die schaamteloos liet doorschemeren dat voor hem het land vol is. Die Syriërs bekijken het maar.

Hugo Camps. Beeld Stephan Vanfleteren

Denk vooral niet dat Jesse Klaver daar met wollen geitensokken in de mond stond te praten. De leider van GroenLinks kent geen nostalgie naar koets en paard. Hij is een modernist met principes die Trump en Wilders niet ontzien. Overigens is Klaver een bescheiden vleeseter.

De dertigjarige zoon van een Marokkaanse vader en een Indische moeder heeft in zijn prille leiderschap GroenLinks salonfähig gemaakt voor de macht. Zelf streeft hij naar een progressief kabinet, maar de kans dat hij tot een centrumrechtse coalitie toetreedt van VVD, CDA en D66 is niet denkbeeldig. Politieke rekenkunde kan de komende formateur tot monstercoalities dwingen en Klaver kan daarmee leven, zelfs met jongensachtige zwier. 

Maar achter zijn met idealen behangen gordel van smaragd zit een harde kern die hij deels bij Thomas Piketty heeft gehaald. Vergroening is niet hetzelfde als ‘versnulling’. De cijfers doen ook mee in het leven en hij geeft zelf het voorbeeld door zijn drieste aanpak van belastingontwijking.

Niet langer een splinterpartij

Er zijn geen grote partijen meer in Nederland. Het troept allemaal samen tussen de vijftien en vijfentwintig zetels, een uitschieter op rechts uitgezonderd. GroenLinks is stevig gegroeid in de gunst van de kiezer. Er hadden nog een paar zeteltjes bij gemogen, maar in het progressieve spectrum van de Nederlandse politiek is de partij sinds deze woensdag mede toonaangevend. De meewarigheid van een splinterpartij is gekeerd.

Met dank aan Jesse Klaver die zich snel ontwikkeld heeft tot vooruitziende strateeg en die gretig gebruik maakt van moderne communicatiemiddelen. Daarnaast heeft hij de roekeloosheid van zijn jeugd tot stijl verheven. Klaver is geen bange, witte man.

In de eerste weken van de verkiezingscampagne werd hij wel eens de Kennedy van de polder genoemd. Een dichterlijke overdrijving. Een echte beau is hij niet met zijn slungelachtig lijf en tegendraadse bles, maar hij heeft wel een frisse, open aanblik en is altijd netjes gekleed. Niet zo’n jutezak als de PvdA-voorzitter. Een tribuun is hij niet – daarom was de mobilisatie van vijfduizend fans een echte stunt. Het is zeker zijn verdienste dat GroenLinks uit muffige achterafzaaltjes is gewaaierd om met open vizier de strijd aan te gaan voor een andere, meer humane samenleving.

Liever pianomuziek dan moestuinspul

Het melige zalven van Femke Halsema hoor je bij hem niet terug en een mooie lounge met pianomuziek is hem liever dan moestuinspul. In zijn drive lijkt hij een beetje op Kristof Calvo, maar dan geslepener als contrapunt en fijnzinniger in de razernij. Minder straatvechter, de yup van de hockeykantine komt dichter in de buurt.

Zijn grootste verdienste: hij heeft Links bevrijd van chagrijn en Groen ontbijbeld.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234