Vrijdag 15/10/2021
Tom De Smet.  Beeld DM
Tom De Smet.Beeld DM

StandpuntTom De Smet

De KU Leuven-rector maakt er zich wel heel makkelijk van af

Tom De Smet is chef nieuws bij De Morgen.

Hij ging er geen gewone studentendoop van maken, ‘schachtentemmer’ Alexander G. “Ik wil er geen bruut jaar van maken”, kondigde hij tegenover zijn medeleden van studentenclub Reuzegom aan, “maar een gestoord bruut jaar, voor de elite die we zijn.”

En gestoord bruut was het, op 5 december 2018. ‘Schacht’ Sanda Dia (20), die samen met twee medestudenten door Reuzegom ‘getemd’ diende te worden, moest levende dieren eten en liters visolie drinken. Er werd op hem geürineerd. En hij moest quasi naakt urenlang in een zelfgegraven put met ijskoud water gaan zitten. Je kan je niet voorstellen hoe het moet zijn om als ouder te vernemen dat je kind op zo’n manier om het leven is gekomen.

Want na een martelgang van 30 uur stierf Sanda Dia, compleet onderkoeld. Waarna de leden van Reuzegom hun sporen probeerden te wissen.

Dat het parket nu achttien leden van Reuzegom wil doorverwijzen naar de correctionele rechtbank voor onder meer onopzettelijke doding, onterende behandeling en schuldig verzuim, is de logica zelve. De raadkamer zal binnenkort oordelen of er effectief een proces komt. De feiten lijken zo duidelijk dat de vrees die bij sommigen leeft – dat de zelfverklaarde ‘elitestudenten’ van de KU Leuven beschermd worden omdat ze uit gegoede milieus komen – ongegrond lijkt: het gerecht zal heus wel zijn werk doen. Daar mogen/moeten we toch van uitgaan.

Wie intussen weinig van zich laat horen, is KU Leuven-rector Luc Sels. Ook nu er steeds meer details over de dood van Sanda Dia bekend worden. Sels beperkte zich deze week tot een open brief waarin hij aangeeft dat sommige betrokkenen een taakstraf van 30 uur hebben gekregen en dat ze een paper moesten schrijven. Verder stelt Sels – die zegt geschokt te zijn door wat er gebeurd is – dat hij niet op de hoogte was van alle elementen toen die sanctie beslist werd. En dat alle betrokkenen – dus ook Dia – “akkoord waren gegaan met een doopritueel dat de menselijke waardigheid schendt”.

Daarmee maakt de rector er zich wel heel makkelijk van af. De belangrijkste elementen waren vrij snel na de dood van Sanda Dia wel degelijk bekend. Een week na Dia’s overlijden had het parket het al over een onderzoek naar “onterende behandeling, toediening van schadelijke stoffen en onopzettelijke slagen en verwondingen met de dood tot gevolg”. Sels kan dat checken in het krantenarchief. Een taakstraf en een paper vormen dan een onaanvaardbare lichte sanctie. De opmerking dat Dia akkoord was gegaan met de doop is zelfs ronduit ongepast, want doet niets terzake en lijkt zelfs de schuld deels bij hem te leggen.

Uiteraard moet de KU Leuven niet in de plaats treden van de rechtbank. Maar het blijft wel een feit dat wie bijvoorbeeld spiekt op een examen zwaarder gestraft wordt door de universiteit dan zij die betrokken waren bij een ‘gestoord brute’ doop die tot de dood van een medestudent leidde. Is dat het signaal dat de rector aan zijn studenten en hun ouders wil geven?

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234