Vrijdag 06/12/2019
Cathy Galle. Beeld rv

Standpunt

‘De Krimson-crisis’ mag gerust verplichte lectuur worden voor elke Vlaming

Cathy Galle is journalist.

Scenaristen van stripverhalen hebben soms voorspellende gaven. Neem nu het Suske en Wiske-album De Krimson-crisis. Een verhaal uit 1988, nota bene. Dat gaat zo: na een lang verblijf ergens ver weg keert Lambik terug naar Vlaanderen en treft er een compleet apathische bevolking aan. Niemand gunt een ander nog het licht in de ogen. Blijkt dat Krimson, de grootste schurk ever, vanuit zijn residentie op Hertoginnedal mensen hersenspoelt. Hij dwingt professor Plan, door zijn dochter Anna te kidnappen, om daarvoor een systeem te ontwerpen. Met als doel: een afgestompte en dus volledig volgzame bevolking creëren.

De enigen bij wie de tactiek niet werkt, zijn de culturo’s. Zij laten zich niet muilkorven. Lambik trekt naar een vervallen café Het Verdriet van Vlaanderen, waar hij alle verbannen acteurs, schilders, dichters en muzikanten ontmoet. Samen halen ze met de teletijdmachine enkele ‘oude Vlaamse helden’, denk aan Jan Breydel en Tijl Uilenspiegel, naar hier. Onder het motto ‘Vlaanderen Leeft’ binden ze de strijd aan met Krimson. Om kort te gaan: de culturo’s redden, with a little help from their friends, Vlaanderen van de totale apathie en kleurloosheid.

Zoals wel vaker bij stripverhalen proberen de makers ervan de tijdgeest waarin ze leven te vatten. De jaren 80 waren een woelige periode. De besparingen uit het Sint-Annaplan van de toenmalige regering-Martens VI om het begrotingstekort terug te dringen, kwamen bijzonder hard aan en leidden destijds tot massale betogingen.

Regeringen die besparingen doorvoeren, zijn verre van nieuw. Wel nieuw is dat maar weinigen nog durven te reageren. Grote betogingen zoals in de jaren 80 tegen het Sint-Annaplan, blijven uit. Mensen reageren apathischer dan ooit, voelen zich lamgeslagen. En velen gunnen anderen het licht in de ogen niet meer. Alsof ze gebrainwasht zijn.

Het is dat wat Luc Van Gorp, de voorzitter van de Christelijke Mutualiteit, zorgen baart. Er bekruipt hem een ‘fundamenteel niet-pluisgevoel’, zo verwoordt hij het in een interview met De Morgen. Mensen durven volgens hem nauwelijks nog hun mond open te doen tegen de op dit moment heersende politieke klasse omdat ze bang zijn het volgende doelwit te worden. Als voorzitter van het grootste ziekenfonds van ons land vindt hij het nu zijn taak om dat wél te doen. Zwijgen is voor hem geen optie meer.

Ook binnen de cultuursector zijn ze wakker geschoten. Hun protest klinkt al dagen heel luid. Want culturo’s, die laten zich – net als in het Suske en Wiske-album - niet zomaar muilkorven. Anders dreigt de maatschappij apathisch en kleurloos te worden. 

De Krimson-crisis mag gerust verplichte lectuur worden voor elke Vlaming. Misschien kan het album zelfs een plaatsje krijgen in de Vlaamse canon die deze regering zo graag wil laten opstellen?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234