Donderdag 21/10/2021

StandpuntMaarten Rabaey

De klimaatdoelen worden eindelijk ambitieus, maar zijn de politici dat ook?

Maarten Rabaey Beeld DM
Maarten RabaeyBeeld DM

Maarten Rabaey is journalist.

Na alle onheilsberichten van de voorbije jaren was dit een goede week voor de strijd tegen klimaatverandering. Op zijn eerste, virtuele, klimaattop slaagde president Joe Biden er donderdag in om met de VS weer een voortrekkersrol te spelen. Nadat zijn voorganger Donald Trump de Amerikanen vier jaar de woestijn in stuurde voegt Biden zich bij de EU met ambitieuze klimaatdoelen.

De VS zullen hun broeikasgas-emissies met 50 tot 52 procent verminderen tegen 2030 (in vergelijking met de niveaus van 2005). De EU is nog net iets ambitieuzer en kwam woensdag overeen om haar emissies met 55 procent te verminderen tegen 2030 én klimaatneutraal te worden tegen de helft van deze eeuw – een vereiste van het Internationaal Klimaatpanel (IPCC) om de opwarming te beperken tot 1,5 graden.

Op de top wilden andere industrielanden niet achterblijven. De Chinese leider Xi Jinping kondigde aan dat het fossiele steenkoolverbruik er tegen 2025 zal pieken en het land daarna zijn emissies afbouwt. Zelfs slechte leerlingen zoals de Russische president Vladimir Poetin en de Braziliaanse president Jair Bolsonaro bewezen lippendienst aan het klimaat, nu ze zich niet meer achter Trumps brede rug konden verbergen.

Maar Bolsonaro bewijst meteen ook hoe verraderlijk dure beloftes kunnen zijn. Zo kondigde hij aan dat zijn land klimaatneutraliteit nastreeft tegen 2050, “tien jaar vroeger dan gepland”, maar verzaakte hij ook aan het noemen van doelen voor 2030, die hij zelf eerder dit jaar al heeft afgezwakt.

Ook andere G20-landen blijven teleurstellend achter. Australië zwichtte eens te meer voor zijn machtige steenkoollobby. Mexico blijft zweren bij olie-ontginning. India kondigt geen nieuw doel aan. Turkije moet nog het Akkoord van Parijs ratificeren. En wat te denken van het Verenigd Koninkrijk? Op papier is onze overzeese buur nu een van de koplopers, want later dit jaar organiseert Boris Johnson de 26ste VN-Klimaattop in Glasgow, maar in de praktijk bepleiten zijn Conservatieven in volle Schotse verkiezingscampagne dat ze de offshore olie- en gasindustrie nog decennia willen behouden...

Het Internationaal Energie-agentschap (IEA) voelt de bui al hangen. Daar voorspellen ze dat het herstel na de pandemie dit jaar gepaard zal gaan met een stijging van de CO2-uitstoot met 1,5 miljard ton, de op een na snelste stijging ooit in de geschiedenis. De droom van een ‘groen herstel’ na de pandemie blijkt vooralsnog een papieren tijger.

Of de politici even ambitieus zijn als hun klimaatdoelen blijft dus maar de vraag. Voortrekkers EU en VS zullen aan de bak moeten door het voorbeeld te geven. Misschien is het volledig vergroenen en verduurzamen van Europese grootsteden zoals Brussel en Antwerpen met EU-klimaatfondsen een concrete stap om mee te beginnen? De burger zal zijn gedrag niet veranderen door een streefcijfer maar pas als hij de daling van de uitstoot voelt tijdens het ademen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234