Vrijdag 18/10/2019
Beeld ANP

Opinie

De kernuitstap: duurzaam maar ook duur ?

Alex Polfliet is energie-expert en zaakvoerder Zero Emission Solutions.

Deze krant pakte dinsdag uit met het bericht dat de N-VA geen kernuitstap wil in 2025. Dit als reactie op de publicatie van een studie van Energyville in opdracht van Febeliec, de lobbygroep van de industriële grootverbruikers. De studie onderzocht wat de weerslag zou zijn op de elektriciteitsprijs mochten die kernuitstap wel doorgaan. Opdrachtgever Febeliec kreeg van Energyville het gewenste antwoord: stroom wordt duurder als men in 2025 stopt met nucleair.

Alex Polfliet. Beeld rv

Minister Tommelein (Open vld) en de milieubewegingen merkten terecht op dat er hoe dan ook een dag komt dat de kerncentrales dicht moeten. En dat een nieuwe bouwen veel duurder is dan gelijk welk ander alternatief. Zo leren de ervaringen in de weinige landen waar men toch opnieuw voor kernenergie gaat: in Finland werd in 2005 de bouw gestart van de Olkiuloto reactor. Begin 2017 is deze nog steeds niet operationeel. Aanvankelijk werd de kost geraamd op 2,5 miljard euro. Intussen is die opgelopen tot 8,5 miljard. In het Verenigd Koninkrijk zal de nieuwe kerncentrale in Hinkley Point gedurende 35 jaar omgerekend 107 euro per megawattuur (MWh) subsidie ontvangen. Dat is in totaal een miljard steun voor één reactor. Als die al ooit draait.

Maar terug naar de Febeliec/Energyville-studie. Ik heb ze door genomen, of ten minste alles wat Energyville en Febeliec daarover publiceren. Want helaas is men niet zo transparant over de berekeningen, noch de aannames. Ik ben niet onder de indruk. Of toch ! Ik ben onder de indruk dat Energyville haar reputatie op deze manier te grabbel gooit…

Neem nu de Levelized Cost Of Energy die men in rekening brengt. De LCOE drukt de kost uit om 1 MWh stroom te maken tijdens de hele levensduur van de installatie. Wel, de studie rekent met een LCOE voor zonnepanelen die het dubbele is van de concrete realiteit van vandaag.

De studie gaat er vanuit dat vanaf heden het gemiddeld aantal productie-uren voor zonnepanelen, wind op het land en op zee, status quo zal blijven. Men is dus blind voor de technologische verbeteringen waar nota bene Energyville zélf mee aan werkt!

Nergens vermeldt de studie welke prijsaannames men neemt voor de gaskost in 2030 of de kost aan dewelke stroom zal kunnen worden geïmporteerd. Uit de gepubliceerde cijfers kan je alleen concluderen dat die kost pakken hoger zou liggen dan vandaag. Omdat dit goed uitkomt voor de verhoopte conclusies ?

Zoals gebruikelijk vanuit de Febeliec-hoek neemt men maar aan dat het verbruik tegen 2030 zal stijgen. Studies van de pronucleaire lobby zijn mijn favoriete bedlectuur sinds 2000. Altijd lees je hetzelfde : het stroomverbruik zal stijgen. Van altijd hetzelfde te lezen slaap je beter.

De voorbije 10 jaar is het verbruik echter met 6,8 % gedaald. Dat zijn feiten, want cijfers van de transportnetbeheerder. Volgens de studie zou er echter 4 Terrawattuur (TWh) extra verbruik komen door de doorbraak van elektrische wagens. Omgerekend zou dat neerkomen op ongeveer anderhalf miljoen elektrische wagens tegen 2030. Vandaag rijden er ongeveer 5.000 rond…

De studie berekent haar scenario’s tegenover de toestand van 2016 en stelt dat er toen 5930 MW nucleair was. Hallo? In theorie misschien, maar de kerncentrales lagen de helft van de tijd stil… Nergens wordt vermeld of en in welke mate men rekening houdt met de kost voor het langer open houden van kerncentrales. Want als je een kerncentrale langer wil open houden, zouden er flinke herinvesteringen moeten gebeuren.

Oh ja, nog dit: vorige week zat in het nieuws dat Energyville en Engie gaan samenwerken…

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234