Zaterdag 22/02/2020

Jungle van Calais

De jungle in Calais is een schending van de mensenrechten. Shame on you, François Hollande

De 'jungle' in Calais (archieffoto).Beeld ap

Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) en Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen). 

Wellicht volgende week wordt het kamp van Calais ontruimd. Europees parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) en federaal parlementslid Wouter De Vriendt (Groen) bezochten woensdag met vrijwilligers van VZW Humain de jungle in Calais. Onaanvaardbare favelatoestanden op nauwelijks een uurtje rijden van België. Deze kwestie moet zo snel mogelijk op de Europese agenda gezet worden. Er moet naast een Europees actieplan voor minderjarigen ook een Europees asiel- en migratiebeleid komen. En ook België moet klaarstaan want een humanitaire ramp dreigt.

‘Welkom in de jungle van Calais’. Het klinkt als een banale oneliner van een B-film om kijkers te lokken. Maar de non-fictie is deze keer sterker dan de fictie. Duizenden radeloze mensen ijsberen door het kamp, wachtend op het laatste nieuws over de ontruiming. Een soort niemandsland, een no-gozone aan de rand van de stad. Op afstand in het oog gehouden door de Franse politie die er niet naast slaat, als we de getuigenissen mogen geloven. 

Hilde VautmansBeeld rv

Een Afghaanse jongeman met diepgroene ogen doet zijn verhaal. Zijn gezwollen oogkas en zijn bloeddoorlopen ogen verraden sporen van geweld na de zoveelste poging op weg naar Engeland. Traangas en daarna bewerkt met de matrak, vertelt Ali in gebroken Nederlands, overgehouden aan zijn verblijf in Belgische asielcentra. De politie weet geen raad met de lokroep van Engeland. En de situatie in het kamp is schrijnend aan de vooravond van een ontruiming. Dat zoiets kan in 2016, flinterdunne iglotentjes, weinig en krakkemikkig sanitair, stinkende, bouwvallige schoollokalen, enkel koud water om je te wassen. Dat is een schending van de mensenrechten. President Hollande zou zich moeten schamen dat zoiets gebeurt in la douce France waar de verlichting is begonnen.

Dit weekend wordt het kamp van Calais wellicht ontruimd maar niemand lijkt er wakker van te liggen. Meer dan 10.000 vluchtelingen onder wie ook 1022 niet-begeleide minderjarige vluchtelingen zijn vaak overgeleverd aan mensensmokkelaars in het kamp. Wat gaat er met hen gebeuren? Er is geen opvangplan. Er is nauwelijks registratie van deze vluchtelingen.

Wouter De Vriendt.Beeld rv

Wat is uw plan? Wat gaat er met de niet-begeleide minderjarige vluchtelingen gebeuren, meneer Hollande? U bent toch president van de Franse Republiek. Hoe gaat u dat aanpakken? Bij de vorige (gedeeltelijke) ontruiming verdwenen er meer dan 100 kinderen van de radar. Nooit werd er nog iets van hen vernomen. Prostitutie, orgaanhandel of fabrieksarbeid, zegt Europol.

Het oude Europa

Dit is het falen van het oude Europa zoals we het nu kennen. Laat ons nu eindelijk komen tot een ernstig Europees asiel- en migratiebeleid, waar we rechten maar ook plichten geven aan de vluchtelingen en waar we meteen ook duidelijkheid verschaffen.

Op Europees vlak zou er een verplichte gegevensuitwisseling moeten zijn tussen landen. Er zou een gemeenschappelijk registratiebeleid moeten komen. Een (jonge) geregistreerde vluchteling moet kunnen worden getraceerd in heel de EU. Er is een Europees asiel- en migratiesysteem nodig: voor onze veiligheid, maar ook voor die van de vluchtelingen. Zodat ze niet langer in de klauwen van mensenhandelaars terechtkomen. Laat ons nu eindelijk komen tot een Europees actieplan voor de niet begeleide minderjarige vluchtelingen.

Zware problemen zijn op komst en iedereen kijkt de andere kant op. Wij willen dat ook België klaar staat en de mensen van het vluchtelingenkamp die asiel aanvragen in ons land op een correcte en op een eerlijke manier begeleiden. Een ontruiming zonder alternatief en waardige opvang kan niet. Zoniet dreigt een humanitaire catastrofe.Niet aan de Middellandse Zee, maar aan de Noordzee. Le Mer du Nord kan koud zijn, bleek gisteren, ijskoud. Een beetje menselijke warmte kan geen kwaad. Dat moet u toch ook weten, Monsieur Le Président. Si j’étais Président zong Gerard Lenorman ooit in de jaren ’70 over wat hij zou doen als hij president was. Wel, wij zouden het weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234