Maandag 14/10/2019
Beeld Bob Van Mol

Pohlmann & Calvo

De ideale moslimman, wat moet een mens zich daarbij voorstellen?

Joachim Pohlmann is woordvoerder van Bart De Wever en schrijver. Zijn wisselcolumn met Kristof Calvo (Groen) verschijnt op vrijdag.

Het is een van mijn vele afwijkingen en gebreken, maar ik word aangetrokken door boeken. Begrijp me niet verkeerd, ik bedoel niet fysiek. Zo bibliofiel ben ik nu ook weer niet - of er moet een bepaald type prentjes in staan. En dat soort erotische geschriften worden stilaan rariteiten.

Sommige boeken wekken evenwel een geestelijke maar onweerstaanbare drang in mij op. Twintig jaar geleden stootte ik bijvoorbeeld in een Leuvens antiquariaat in een stapel tweedehandsboeken op een vergeeld en gehavend exemplaar van Louis Paul Boons De voorstad groeit.

Ik had eender welk boek uit die stapel kunnen pikken. Maar het werd Boons debuut. De kaft zat er voor iets tussen, een haast kinderlijke tekening van een grauwe, dreigende skyline. Waarover het ging, viel niet te achterhalen. De achterflap was verweerd en smartphones bestonden nog niet.

Volgens Franz Kafka moet een boek de bijl zijn voor de bevroren zee in ons. En een ijsbreker was De voorstad groeit. Ik ben nooit van Boon noch dat boek verlost geraakt. Jarenlang kon ik mij motiveren voor de blok door de belofte dat ik het kon herlezen eenmaal de examens voorbij waren.

Joachim Pohlmann. Beeld Wouter Van Vooren

Misschien kiezen we niet de boeken die we lezen, maar kiezen zij ons. Als een lotsbestemming liggen ze op ons te wachten. Tot we toevallig passeren, ze onze aandacht trekken - als een haast goddelijke voorzienigheid - waarna ze een dermate impact hebben dat ons leven nooit meer hetzelfde zal zijn.

Toen ik woensdagochtend in zachte zonnestralen mijn voordeur sloot en naar mijn auto wandelde, ontwaarde ik zo'n moment van Providentie. Ik passeerde langs het pleintje, en daar lag het, plompverloren op een stenen plantenbak, in een olijfkleurige omslag met gifgroene letters.

De ideale moslimman, stond op de kaft. Elke uitgever zal u vertellen dat een pakkende titel de helft van de verkoop is. In een tijd waar genderidentiteiten een zaak van persoonlijke voorkeur worden, was ik verwonderd dat er überhaupt nog zoiets bestond als een ideaal van de man.

Maar het ging niet over de westerse man. Van dat gedeconstrueerd archetype blijft hoogstens een bouwpakket over waarvan je na enig geknutsel nog wel John Wayne kunt maken. Maar echt duidelijk is de handleiding niet en het lijkt wel alsof de leverancier een aantal onderdelen vergeten is.

De ideale moslimman, dat is echter van een geheel andere orde. Wat moet een mens zich daarbij voorstellen? Tussen een devote liefhebbende vader en een koppensnellende godsdienstfanaticus zit wel enige speelruimte. Zoals een gier cirkelt boven zijn aas, bleef ik rond het boek draaien.

Na eens over mijn schouder te hebben gezeten, zette ik me neer op de plantenbak en sloeg het open. Op de eerste pagina stond in ronde letters met grote omhalen - het handschrift van een jonge vrouw - 'Veel leesplezier, XXX Saïda'. Het ticket van de Moslimbeurs in Antwerpen stak er nog in.

Van de inhoud werd ik niet veel wijzer. En waar ik wijzer van werd, ervoer ik als een teleurstelling. Het was een lange opsomming van alles wat haram en halal was, met de gepaste citaten uit de Koran en de Hadith erbij. Voorschriften die ik niet als mannelijk zou typeren, eerder als 'religieus'.

Ik heb het boek laten liggen. Volgens mij had de grote boekendistributeur in het ijle dit werk niet voor mij bedoeld. Het lag nog te wachten op zijn lezer. Misschien de man voor wie Saïda haar opdracht had geschreven. Soms vergist zelfs de voorzienigheid zich. Het overkomt de beste.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234