Dinsdag 25/02/2020

Opinie

De hervorming van de ambtenarij is een klucht. Jammer dat de timing van de staking dat ook is

Jenz CoolsBeeld RV

Jenz Cools (28) is geen vakbondsmilitant, wel actief JONG CD&V'er.

Gisteren gingen de vakbonden staken tegen de hervormingen die minister Vandeput wilt doorvoeren. Nu mag dat nog met de beste bedoelingen van de wereld zijn, waarom in godsnaam staak je op een brugdag? Die kritiek zie je toch van kilometers ver aankomen. Het ondergraaft niet enkel de actie, het zet het hele stakingsrecht, waar sommige partijen aan twijfelen, onder druk.

Nochtans zijn er redenen genoeg om te staken. Neen, ik beantwoord niet aan het clichébeeld van de ambtenaar die allergisch reageert op elke hervorming. Een modernisering van het ambtenarenkorps is noodzakelijk en daar mogen wat mij betreft geen taboes rond bestaan. Ja, ik ben lid van CD&V, maar ik behoor niet tot één van de zuilen van de partij. Modernisering van de ambtenarij, graag, maar mag het meer zijn dan een publiciteitsstunt een paar maanden voor de verkiezingen.

Costa del Sol 

Minister Vandeput, u wilt het aantal ziektedagen van de contractuele en de statutaire ambtenaren gelijkschakelen. U kunt op mijn steun rekenen voor deze maatregel. Ook al ben ik één van de statutaire ambtenaren, ik zie niet in waarom ik recht heb op meer ziektedagen dan mijn collega’s. Gelieve dan wel rekening te houden met de voordelen die contractuelen hebben bij ziekte. Eens de ziektedagen van een statutair op zijn, vallen ze automatisch op 60 procent van hun wedde terug. Als je als contractueel ziek valt, val je niet terug op 60 procent zolang je om de ongeveer dertig dagen één dag komt werken.

Minister Vandeput, u wilt onze pensioenen aanpakken en gelijkschakelen aan die van de privé. Laat me eerst en vooral de ballon doorprikken dat alle ambtenaren met een pensioen van 2.000 euro naar de Costa del Sol verhuizen. Ik zal op het einde van de rit een pensioen van 1.400 à 1.500 euro overhouden. Hopelijk net voldoende om de rusthuisfactuur te betalen. Minister, gelijkschakeling graag. Maar dan wel in omgekeerde richting, zodat ook contractuelen na hun pensioen nog net kunnen rondkomen. Want vergeet niet dat wij in tegenstelling tot werknemers in de privé geen extra pensioenpijler krijgen. Ik ben zelfs bereid om meer loon af te staan om zo mijn derde pijler zelf op te bouwen.

Minister Vandeput, u wilt interimwerk mogelijk maken voor de ambtenarij. Ook hier hoort u mij als ambtenaar niet klagen. Maar kunnen mensen die het werk doen van een niveau B dan ook niet langer een loon krijgen van een lagere schaal? Neemt u ook een kijkje naar de Vlaamse overheid, die voorziet in maaltijdcheques voor werknemers? Of is het de bedoeling dat niemand nog in de ambtenarij wilt werken? Dat kan ook een strategie zijn, maar dan hoor ik dat het liefst nu al.

Selor aanpakken

Als we dan gaan moderniseren, doen we het dan alstublieft meteen goed? Flexibilisering hier en daar, allemaal goed en wel. Voor ambtenaren die zelfstandig in bijberoep willen werken, is het in de praktijk echt niet eenvoudig. We willen allemaal een slanke overheid. Geef ons dan ook de mogelijkheid om daar mee aan te werken.

En er is geen échte modernisering mogelijk zonder Selor aan te pakken. Wat voor nut hebben tests als een postbakoefening of wat redeneringsoefeningen om te bewijzen wat je kunt? Leuke promotie, maar bijdrage voor de nieuwe job? Nul. Wat heb je bijgeleerd? Nul. Om nog maar te zwijgen over de taalexamens. Ik besef dat het communautaire in de diepvries van de N-VA steekt, maar kan de moeilijkheidsgraad voor Franstaligen en Nederlandstaligen om hun tweetaligheidsattest te behalen eens bekeken worden?

Kortom, voldoende redenen om te staken. De hervorming van de ambtenarij is een klucht. Jammer dat de timing van de staking dat ook is. Behalve hoongelach zal er wellicht weinig aandacht gaan naar de terechte klachten van de vakbonden en mezelf.  

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234