Zaterdag 10/12/2022

OpinieKurt De Loor

De hele wereld is tegen de Cubaanse blokkade, behalve de VS

Een protest vorig jaar in juli in Havana, Cuba. Beeld AP
Een protest vorig jaar in juli in Havana, Cuba.Beeld AP

Kurt De Loor is senator en Vlaams parlementslid voor Vooruit.

Redactie

Precies een jaar geleden vonden in Cuba demonstraties plaats van ontevreden inwoners. President Biden was er als de kippen bij om de vrijheid van meningsuiting in Cuba te steunen en elke vorm van geweld tegenover vreedzame demonstranten te veroordelen. Wat president Biden er gemakshalve vergeet bij te vertellen: de blokkade die de VS 60 jaar geleden oplegde aan Cuba zorgt ervoor dat het eiland in een economische wurggreep wordt gehouden die net de sociale onrust aanwakkert. Biden heeft de sleutel zelf in handen: de blokkade opheffen.

Cuba, dat is salsa, sigaren, rum,… en veelkleurige oldtimers. De Amerikaanse kleurrijke bolides uit de jaren 50 zijn typerend voor het charmante Cuba. Ze domineren het straatbeeld en de toeristische kiekjes, maar achter dat romantisch beeld schuilt 60 jaar economische blokkade. Want de oldtimers zijn vooral het rollende bewijs van een blokkade die de VS in 1962 tegen Cuba instelde.

Momenteel maken de Cubanen één van de grootste economische crisissen door. Jaarlijks kost de VS-blokkade Cuba 5,5 miljard dollar (5,37 miljard euro). En door de coronapandemie vielen alle inkomsten uit toerisme weg. Het gevolg: schaarste aan levensmiddelen en geneesmiddelen en lange wachtrijen aan winkels. De blokkade zorgde bovendien voor een heel omslachtige procedure om COVID-vaccins het land in te krijgen. Ondertussen geraakten dagelijks duizenden mensen extra besmet. De VS-blokkade liet niet toe dat Cuba haar bevolking kon beschermen. Dat is naast schrijnend, vooral crapuleus.

Protest

Er is wereldwijd veel protest tegen de blokkade. Bij stemmingen in de Verenigde Naties stemmen telkens opnieuw alle landen tegen de blokkade. Alleen de VS stemt voor, in haar kielzog gevolgd door trouwe gezant Israël. Van de prille diplomatieke dooi tussen de VS en Cuba onder president Obama is geen sprake meer. Met Donald Trump ging het terug naar af en ook huidig president Biden laat zich niet van zijn strafste kant zien. Het blijft oorverdovend stil in het Witte Huis. Waarom? Simpel: in Florida woont een gemeenschap van meer dan een miljoen Cubanen. Zij of hun ouders waren rijke Cubanen die na de revolutie van 1959 met hun centen vluchtten naar Miami. De rancune tegenover het Cubaanse beleid zit er diep in. Bij de laatste verkiezingen bleek opnieuw hoe electoraal belangrijk Florida is. Eén en één is twee: wie in de VS verkiezingen wil winnen stelt zich maar beter anti-Cubaans op. En zo blijft de blokkade van kracht. En dat met desastreuze gevolgen voor Cuba en de Cubanen.

En de rest van de wereld? Die staat erbij en kijkt er naar. Eigenlijk is het simpel: je kan het eens zijn met het politieke beleid in Cuba of je kan het volstrekt oneens zijn. Maar de wurggreep waar de VS Cuba en de Cubaanse bevolking al 60 jaar in vasthoudt, is ronduit wraakroepend en een flagrante schending van het internationaal recht. Internationale en politieke druk is de enige manier om de Cubaanse blokkade te stoppen. Een mooie opdracht voor onze nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Hadja Lahbib (MR), om mee aan de kar te trekken. Hoog tijd om Cuba en de Cubanen te geven waar ze recht op hebben: een leven zonder blokkade.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234