Vrijdag 31/03/2023

MeningenLezersbrieven

‘De harde knip van Weyts staat haaks op de flexibilisering van het hoger onderwijs’

Minister Ben Weyts (N-VA). Beeld Photo News
Minister Ben Weyts (N-VA).Beeld Photo News
Lezers van De Morgen

Harde knip hoger onderwijs

Minister Weyts wil in het hoger onderwijs een harde knip invoeren. Het wetsontwerp bepaalt dat studenten niet langer kunnen overgaan naar het derde jaar als ze nog niet geslaagd zijn voor alle vakken uit het eerste jaar. Dit voorstel staat haaks op de flexibilisering van het hoger onderwijs en leidt tot een onredelijke studieduurverlenging.

Er zijn wel meer studenten die het moeilijk hebben met één vak uit het eerste jaar. Ook goede studenten met inzet en ambitie.

Er zijn betere systemen om aan studenten duidelijk te maken dat ze niet geschikt zijn. Zo is er het studiekrediet van 140 studiepunten. Of de verplichting om te slagen voor minstens 60 procent van de opgenomen studiepunten. Ook de begeleiding door studiecoaches en trajectbegeleiders is op menselijk en inhoudelijk gebied sturend en relevant. Allemaal systemen die niet disproportioneel focussen op één vak maar op het gehele studiesucces van de student.

De harde knip is naar mijn mening een kennelijk onevenredige maatregel. Altijd, maar zeker in een tijd dat de maatschappij uitkijkt naar bevlogen verpleegkundigen en artsen, leraars en zoveel andere functies.

Marc Mombaerts, ombudsmedewerker Arteveldehogeschool

Brexit-kerstgeschenk

Ik heb afgelopen week de gevolgen van de brexit aan de lijve ervaren, zonder een voet buiten de deur te zetten. Vrienden uit het Britse Devon stuurden ons zoals ieder jaar een fotokalender van de streek, samen met een tijdschrift. Ik ontving een brief van Bpost dat ik 18,20 euro moest betalen aan invoerrechten en hen toelating geven om de inklaring bij de douane af te handelen. Dat is terug naar een tijdperk voor 1992 toen ik dergelijke miserie dagelijks meemaakte in Zeebrugge.

Johny Recour, Assebroek

Somers is tegen uitbesteden trajectcontroles

Goed dat Vlaams minister van Binnenlands bestuur Bart Somers (Open Vld) gemeenten vraagt om voorlopig geen contracten meer af te sluiten met private partners voor trajectcontrole.

Ik deel de verontwaardiging van Geoges Houtmeyers in de lezersbrief ‘Winst maken met boetes’.

Automobilisten zijn geen robots. Verkeersremmende maatregelen hebben hun nut. Deze weg halen en indirect aansporen om sneller te rijden, in een verdienmodel met boetes, is crimineel. Elk ongeval dat hieruit zou voortvloeien is er een te veel. Geen respect en gevoelens voor verkeersslachtoffers.

Het getuigt ook van geen zicht op de maatschappelijke kostprijs van een verkeersongeval. Die weegt niet op tegen de mogelijke winst. Bizar dat dit kon gebeuren.

Misschien horen we dit moment aan te grijpen om kritische vragen te stellen bij de GAS-boete-wetgeving en de scheiding der machten. In het GAS-systeem zijn gemeente/stad zowel rechter als partij. Hoe afschuwelijk zou het zijn als met opzet kleine of moeilijk zichtbare verkeersborden worden opgesteld om toch maar meer inkomsten te genereren. Waar ligt de rode lijn met het wegnemen van verkeersremmende maatregelen?

Gemeente dienen de morele keuze te maken opdat er geen ongeval gebeurt. Dat voelt veilig en weegt niet op tegen winstbejag.

Manu Aerden, Wijgmaal

Thuisbezorging

Zoals wel meer mensen maak ook ik steeds meer gebruik van thuisbezorging allerhande. Daarbij heb ik mijzelf de gewoonte opgelegd de bezorger steeds een fooi van 1 of 2 euro te geven.

Altijd worstel ik dan wel een beetje met de vraag of zo’n persoon daar dankbaar voor is dan wel of hij zo een habbekrats eerder beledigend vindt.

Maar dan maak ik de berekening. Als de thuisbezorger 20 bestellingen per dag afhandelt in 20 werkdagen per maand, dan verhoogt zijn maandelijks inkomen met liefst 400 euro netto.

Een euro die elk van ons afzonderlijk niet zal missen maar die voor de ontvanger uiteindelijk een groot verschil uitmaakt.

Ik besef zelf ook wel dat dit geen structurele oplossing is voor de schandalig lage lonen in dergelijke beroepen, maar nisschien toch een idee voor wie zonder inspiratie zit qua goede voornemens voor het nieuwe jaar.

Raf Vandenbergh, Gent

Het gezeur over de hoofddoek

Ik ben het gezeur over de hoofddoek beu. In welk land leven we hier toch? Mijn allerbeste vriendinnen dragen een hoofddoek. Komen bij mij over de vloer, bidden in mijn huis.

Ik heb hen nog nooit gezien zonder hoofddoek, en nee dat is niet omdat ik van onderdanige vrouwen hou zoals een zekere Mia suggereert. Ik hou van de rijke lieve personen die ze zijn.

Met of zonder hoofddoek, wat maakt het uit?

Piet Vandesompele, Antwerpen

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234